Laatste nieuws:

KOUROU, FRANS-GUYANA, 24 oktober 2011 09:21

Eerste twee Europese Galileo-satellieten gelanceerd

Europa begint aan het grootste ruimtevaartproject uit zijn geschiedenis: het navigatienetwerk Galileo. De lancering van de eerste twee satellieten vond plaats vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana.

Liftoff van Sojoez vlucht VS01 met twee Galileo-satellieten. '
Liftoff van Sojoez vlucht VS01 met twee Galileo-satellieten.
1/1

De lancering werd uitgevoerd met een aangepaste Russische Sojoez-raket. Tijdens het voltanken daarvan kwam een mankement aan het licht. Er werd geen brandstof gelekt, benadrukte het Franse bedrijf Arianespace dat de raket heeft ontwikkeld. Na reparatie en met een vetraging van 24 uur verliep de lancering succesvol.

Lataste satelliet in 2019

Galileo kan rond 2014 in gebruik worden genomen. Dan helpt het niet alleen auto's en schepen om te navigeren. Ook reddingsdiensten en legers kunnen de gegevens gebruiken. In de verre toekomst moeten zelfs vliegtuigen veilig op de automatische piloot kunnen gaan landen dankzij Galileo. In 2019 moet de 30e en laatste satelliet van het netwerk worden gelanceerd.

Europa hoopt dat Galileo een alternatief wordt voor het Amerikaanse gps, dat momenteel overal wordt gebruikt. "Ik hoop dat men gps over een paar jaar ziet als een Amerikaanse versie van Galileo", zei directeur Jean-Jacques Dordain van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag.

EU-lidstaten en bedrijven bleken het optimisme over Galileo echter niet te delen. De Europese Commissie besloot daarom zelf vrijwel de volledige rekening te betalen, volgens officiële cijfers meer dan 4 miljard euro.

Kritiek

Kritiek op Galileo kwam zelfs uit eigen kring. Uitgerekend de directeur van een bedrijf dat het systeem mede ontwikkelde, noemde Galileo "een dom idee", "een verkwisting van Europees belastinggeld" en "gedoemd te mislukken". Berry Smutny van het Duitse OHB ontkende de uitspraken, die waren verschenen op WikiLeaks, maar hij werd onmiddellijk geschorst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

DIS Sensors

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden