Laatste nieuws:

DELFT / ENSCHEDE, 19 oktober 2011 09:25

Solar Challenge hervat na bosbranden

De World Solar Challenge 2011 is gisteren hervat. Door bosbranden langs Stuart Highway hield de Australische politie maandag het konvooi tegen bij Wauchope roadhouse. De teams van Tokai University, UMSolar Michigan en het Nuon Solar Team van de TU Delft brachten daar samen de nacht door.

Het vuur is nog duidelijk zichtbaar'
Het vuur is nog duidelijk zichtbaar
1/1

Het team van Tokai University rijdt met een flinke voorsprong op de eerste plek. Nuon Solar Team volgt op 35 minuten. UMSolar rijdt vier minuten achter het Nuon Solar Team op de derde plaats. De top drie bestaat daarmee nog steeds uit de drie gedoodverfde favorieten.

Halverwege

Langs het eerste deel van de route was het vuur duidelijk zichtbaar. Tot in de berm van Stuart Highway stonden het droge gras en de bomen in brand. Een immens gebied - voor Nederlandse begrippen - langs de route naar Alice Springs is door het vuur aangetast.

De control stops bij Ti Tree en Alice Springs verliepen zeer soepel. Alice Springs is bijna halverwege de World Solar Challenge. De derde control stop was voor het Nuon Solar Team en Michigan het eindpunt van de etappe van vandaag. De nacht wordt doorgebracht bij Kulgera Roadhouse.

Bivakkeren in de outback

Tot vanochtend was het spannend welke reglementen de organisatie van de World Solar Challenge toe ging passen en of de race überhaupt van start ging. Maar om 07.00 uur (lokale tijd) - vlak voor de race van start zou gaan - werd duidelijk dat de teams hun onderlinge positie en afstand zouden behouden. De racedag eindigde voor het Solar Team Twente vandaag op 25 kilometer ten zuiden van Alice Springs, midden in de ruige outback. De coureurs Alinda en Joost hebben in totaal 535 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 90 km/h. De afgelegde afstand vanaf Darwin is nu 1523 kilometer. Daarmee is het team over de helft en zit het midden in een wedstrijd tussen de nummers 4, 5 en 6. Het team bivakkeert op 10 meter voorsprong van Aurora en staat daarmee momenteel op de 5e plaats.

Zonnekracht niet optimaal

Alinda Nijhoff, de eerste vrouwelijke coureur van het team nam vanochtend plaats in de 21Connect. Ze reed ruim 300 kilometer door het gebied dat nog nasmeulde. "In de auto voelde je de warmtestraling van de brand binnendringen. Het smeulde en brandde nog na op enkele plekken. Ook bijzonder was om ingehaald te worden door een roadtrain, een vrachtwagen tot wel 50 meter, pas dan merk je hoe dicht je op de weg zit,"  vertelt Nijhoff.

Het team bivakkeert vannacht voor het eerst ver van de bewoonde wereld. Midden in de ruige outback is het kampement opgeslagen. Teamleider Siebe Brinkhof: "Het gaat goed met het team. Vandaag was er veel wind, er waren zandhozen en veel wildroosters. Het was weer een goede racedag waarbij de wagen zeer stabiel was. Ons doel voor morgen is dan ook om de 4e plek op Ashiya te gaan veroveren."

Vooral het weer was vandaag een belangrijke factor. De zonnekracht was niet optimaal waardoor vooral strategisch gereden is. Samen met weervrouw Helga van Leur wordt gekeken wat de beste racestrategie voor morgen is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden