AMSTERDAM, 17 oktober 2011 10:43

Philips schrapt 4500 banen (video)

Elektronicagigant Philips gaat wereldwijd 4500 arbeidsplaatsen schrappen. In Nederland komen 1400 banen op de tocht te staan. Dit maakte Philips maandag bekend bij de presentatie van haar jaarcijfers. De arbeidsplaatsen worden opgeofferd vanwege een algehele kostenverlaging bij het concern, die voor 60% gevolgen heeft voor werknemers. De overige 40% wordt bespaard op structurele kosten.

Philips noemde het banenverlies bij de presentatie van haar jaarcijfers een overmijdelijke, betreurenswaardige stap. Het bedrijf hoopt zo slagvaardiger en efficiënter te worden en haar concurrentiepositie te verbeteren, aldus Philips-ceo Frans van Houten.

De totale bezuinigingsoperatie moet Philips een bedrag van 800 miljoen euro opleveren.

Resultaten Philips moeten beter

De elektronicagigant boekte het afgelopen kwartaal 76 miljoen euro winst uit een omzet van 5,4 miljard euro. Toch zoekt Philips nog naar verbetering van deze resultaten. "We zijn nog niet tevreden met onze huidige financiële resultaten gezien tegen de achtergrond van de aanhoudende economische problemen, met name in Europa, alsmede de operationele problemen en risico's", aldus van Houten.

Afstoot tv-divisie

Ook is er nog geen definitieve plek gevonden voor de noodlijdende televisie-divisie van Philips. Er wordt nog gehoopt dat de samenwerking met het bedrijf TPV Technology om een joint-venture op te richten, vruchten gaat afwerpen.

Mocht het desondanks niet lukken met TPV tot overeenkomst te komen, zal Philips alternatieve opties overwegen.

Ledverlichting

Het was niet enkel kommer en kwel bij de presentatie van de jaarcijfers. Veel afdelingen bij Philips laten groei zien. Het concern is bijvoorbeeld zeer verheugd over de hoge groei in energiezuinige ledverlichting. 

   

bron: Philips

Foto's:

Philips-ceo Frans van Houten

Philips-ceo Frans van Houten

© Aandrijvenenbesturen.nl