Laatste nieuws:

UTRECHT, 10 oktober 2011 14:06

Volgende week tweede editie van workshop 'Physics with Industry'

De Stichting FOM, Technologiestichting STW en het Lorentz Center organiseren van 17 tot 21 oktober 2011 voor de tweede keer 'Physics with Industry'. Dit is een workshop waarin zo'n vijftig natuurkundigen werken aan vijf fysische problemen, waar bedrijven op vastlopen. Het doel is om de onderzoekswereld en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen en hen enthousiast te maken voor meer samenwerking.

'
1/1

In de workshop krijgen jonge wetenschappers een kijkje in de keuken van de bedrijven. Zij gaan in vijf groepen aan de slag met een probleem uit de praktijk, ondersteund door senior onderzoekers en onderzoekers van de bedrijven zelf. Voor de deelnemers een goede gelegenheid om contacten te leggen en nieuwe kennis op te doen. Na vijf dagen vol discussies, literatuuronderzoek, modellering en rekenwerk presenteren de groepen op vrijdag hun resultaten aan de bedrijven.
Physics with Industry vindt van maandag 17 tot vrijdag 21 oktober plaats in het Lorentz Center te Leiden. Op de website van het Lorentz Center staat meer informatie over het programma en daar zijn ook de adresgegevens te vinden.

Fysische problemen

De probleemstellingen komen van de R&D-afdelingen van bedrijven. Twee criteria zijn hierbij van belang: er moet vanuit de fysica een bijdrage aan het probleem geleverd kunnen worden en de tijdsspanne van een week moet voldoende zijn om het onderwerp aan te pakken.

Avery Dennison, FEI Company, Nano4Imaging, Océ en Unilever legden de volgende cases voor:
De multinational Avery Dennison ontwikkelt stickers in allerlei soorten en maten. Helaas plakken die op vochtige oppervlakken niet altijd even goed. Dit is een probleem in de farmaceutische industrie, waar labels op koude samples met condens moeten worden geplakt. De deelnemers gaan op zoek naar zelfklevende materialen die het vocht kunnen opnemen, of naar een methode om het vocht tijdens het plakken te verwijderen.
FEI maakt elektronenmicroscopen, die structuren op moleculaire schaal zichtbaar maken. Zo'n microscoop scant het oppervlak met een elektronenbundel . De meeste elektronen weerkaatsen en een klein deel dringt het sample binnen.  Kennis van de interactie tussen de elektronenbundel en het sample is essentieel om de resultaten van de microscoop goed te kunnen interpreteren. Het bedrijf hoopt dat er in de workshop een goed model voor deze interactie gemaakt kan worden.  

De start-up Nano4Imaging maakt producten die medische instrumenten en implantaten zichtbaar maken op scans, zoals MRI-scans en röntgenfoto's. De casus voor Physics with Industry gaat over de MagnaFy-coating. Met deze coating wordt een aantal plekken op een instrument gemarkeerd voor MRI. Nano4Imaging is op zoek naar een fysisch model, dat de relatie tussen de grootte van de marker en de grootte van het uiteindelijke beeld voorspelt. Hiermee kunnen de markers beter aangepast worden op het gebruik. 
Eén van de problemen waar Océ tegenaan loopt, is dat er kleine belletjes ontstaan in hun inktjetsystemen. De inkt wordt dan niet gelijkmatig verdeeld en de printkwaliteit gaat omlaag. De belvorming kan worden tegengegaan door bepaalde parameters aan te passen, zoals de viscositeit van de inkt en de druk in het systeem. In de workshop wil Océ de optimale waarden van dit soort parameters berekenen.  
De structuur van voedingsmiddelen heeft alles te maken met de smaakbeleving. Daarom doet Unilever veel onderzoek naar hulpstoffen die de producten smeuïger of juist steviger kunnen maken. De casus voor Physics with Industry gaat over zo'n hulpstof. De deelnemers kijken hoe deze stof aangepast kan worden, om de gewenste structuur in een product te verkrijgen.

FOM, Lorentz Center en STW

De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) bevordert fundamenteel natuurkundig onderzoek in Nederland. Eén van de doelstellingen van FOM is een brug te slaan tussen de onderzoekswereld en het bedrijfsleven. De workshop Physics with Industry kan zowel onderzoekers als bedrijven enthousiast maken voor samenwerking. Het Lorentz Center, dat allerlei workshops op het gebied van de bètawetenschappen organiseert, en Technologiestichting STW, die kennisoverdracht realiseert tussen technische wetenschappen en gebruikers, zijn hierbij logische partners.

bron: Stichting FOM

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden