Laatste nieuws:

DELFT, 10 oktober 2011 10:31

Fiberlasersensor meet lengteverandering van 1/1000 van atoom

Onderzoekers van TNO hebben een fiberoptische reksensor ontwikkeld die rekverandering in de orde van picorek (= 1 : 1.000.000.000.000) kan detecteren. Deze extreem gevoelige sensor is gebaseerd op fiberlasertechnologie. Voor een fibe laser met een lengte van bijvoorbeeld 30 mm komt 1 picorek overeen met een lengteverandering van 1 biljoenste van 30 mm. Dit is ongeveer 1/1000 van een atoom.

Fiber-optische sensor met Bragg grating technologie'
Fiber-optische sensor met Bragg grating technologie
1/1

Mogelijke toepassingen voor deze ultragevoelige sensortechnologie zitten vooral in de lithografie, ruimtevaart, astronomie, defensie en olie- en gasindustrie. Bij lithografie zal een fiberlaser reksensorsysteem de minieme vervorming van kritische onderdelen van een lithografiemachine kunnen bepalen waardoor patronen nog nauwkeuriger gemaakt kunnen worden voor betere en snellere computerchipproductie.

Bij de ontwikkeling van ruimtevaart- en astronomie-instrumenten is er de voortdurende wens voor stabielere en vormvaste instrumenten zoals telescopen. Met behulp van de fiberlaser reksensor kan de vervorming significant beter gemeten worden en daarmee ook voor gecorrigeerd kunnen worden. Door het inzetten van fiberlaser in een hydrofoonarray waarmee bijvoorbeeld onderzeeboten kunnen worden opgespoord is het mogelijk om de afmeting en gewicht van het array significant te reduceren met behoud van de systeemgevoeligheid. Er bestaat ook interesse in een hydrofoonsysteem voor het monitoren van olievelden.

Traditie

TNO heeft een lange traditie in het ontwikkelen van glasvezelsensorsystemen gebaseerd op fiberinterferometrie en Fiber Bragg Grating (FBG) technologie. In een FBG zit een grating, een raster, dat een bepaalde golflengte reflecteert. Als dat raster wordt uitgerekt, verschuift die golflengte een beetje. Die verschuiving is een maat voor de rek. TNO heeft een detectiesysteem voor FBG ontwikkeld waarmee sub-nanorek gemeten kan worden. Samen met een specifiek daarvoor ontworpen mechanische constructie kunnen sensoren worden gerealiseerd voor ook andere afgeleide parameters zoals bijvoorbeeld druk en  versnelling. In april 2011 presenteerde TNO bijvoorbeeld de kleinste FBG druksensor in een serie voor het meten van bloeddruk in bloedvaten, hersenen en hart. Echter, voor vele toepassingen is een nog hogere gevoeligheid nodig. Hiervoor is in 2010 begonnen met de ontwikkeling van de  fiberlasersensor. Met behulp van de nieuwe fiberlasertechnologie kunnen dan sensoren ontworpen en gerealiseerd worden met een gevoeligheid die meer dan 100 keer hoger is dan een normale FBG sensor.

Hydrofoon

TNO heeft de fiber laser technologie inmiddels toegepast in de ontwikkeling van een hydrofoon, een sensor voor het detecteren van geluidsdruk onderwater. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het opsporen van onderzeeboten. Deze fiberlaser hydrofoon is getest in het speciale echovrije bassin van TNO en blijkt in staat zelfs het zwakste natuurlijke omgevingsgeluid van een stille zee moeiteloos te meten. Hiermee kan een lichtgewicht akoestische sensor array ontwikkeld worden. Andere mogelijke toepassingen van fiber laser hydrofoon is het volgen van zeezoogdieren en het monitoren van olievelden. De resultaten van de fiberlaser hydrofoon zijn begin juni gepresenteerd op de Europese Undersea Defence Technology (UDT) beurs en conferentie.

bron: TNO

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden