Laatste nieuws:

DEN HAAG, 10 oktober 2011 09:58

Satellietbank schatkamer voor app-bouwers in topsectoren

Er komt een Nationale Satellietdatabank met gratis satellietbeelden waarmee ondernemers nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen. Voor dit initiatief komt 4 miljoen euro beschikbaar.

'
1/1

Dat maakte minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bekend tijdens de innovatie-estafette voor ondernemers in Rotterdam. "Met die satellietbeelden kan je fantastische dingen doen", zegt Verhagen. "In een topsector als agrofood kan je de gegevens van satellieten bijvoorbeeld zo bewerken dat computers op moderne tractoren precies aangeven waar en zelfs wanneer een boer moet spuiten. Dat scheelt water en bestrijdingsmiddelen."

Samenwerking

Ook het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) levert een bijdrage aan de Nationale Satellietdatabank. Minister Schultz van Haegen van I&M stelt vanaf 1 januari 2012 de Basisregistratie Topografie gratis beschikbaar. Nu geldt voor het gebruik van deze database nog een tarief van 50 duizend euro.

De satellietdatabank koopt centraal in en stelt goedkoop en snel beelden beschikbaar. Daarmee kunnen ondernemers, vaak samen onderzoekers, tal van nieuwe applicaties ontwikkelen. Hiermee loopt Nederland vooruit op Europese ontwikkelingen. In 2015 beschikt Europa over een eigen infrastructuur voor aardobservatie vanuit de ruimte en zal naar verwachting een groot scala aan satellietbeelden van de gehele aarde beschikbaar komen.  

Open data

Verhagen sprak op de bijeenkomst over het grote belang van open data voor de groei van de topsectoren van onze economie. Het ministerie van EL&I stimuleert overheden om overheidsdata beschikbaar te stellen. ,,We kunnen vaker informatie gratis ter beschikking stellen", zegt Verhagen. ,,Met die informatie kunnen slimme ondernemers vaak nieuwe markten creëren en daarmee het verdienvermogen van onze economie een flinke impuls geven."

Innovatie-estafette

De Innovatie-estafette is een bijeenkomst die om de 2 jaar wordt georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, in samenwerking met een groot aantal partijen uit bedrijfsleven en onderzoek. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden