Laatste nieuws:

AMERSFOORT, 7 oktober 2011 09:48

Nieuwe chip in de OV-chipkaart

In augustus is Trans Link Systems begonnen met de stapsgewijze invoering van een nieuwe chip in de OV-chipkaart. Deze chip biedt een hoger niveau van beveiliging tegen de huidige fraudescenario's.

 '
1/1
De introductie van deze chip, de Infineon SLE-66,  is volgens TLS een belangrijke stap in het migratieprogramma van de OV-chipkaart. Dit programma is in 2009 gestart om ervoor te zorgen dat de OV-chipkaart op korte, maar ook op langere termijn voldoende fraudebestendig is. De nieuwe chip is wat gebruik betreft identiek aan de huidige chip, de Mifare Classic van NXP, maar biedt extra beveiliging. Het is weliswaar al gelukt om de chip te kraken, maar daarvoor is een elektronenmicroscoop nodig - een instrument dat de meeste hackers niet op hun bureau hebben staan. Voor de ontwikkeling van die extra beveiliging  is nauw samengewerkt met de Radboud Universiteit in Nijmegen waarbij de ideeën van Trans Link Systems door Radboud zijn gevalideerd en aangevuld. Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan die universiteit: "Trans Link Systems heeft met een frisse open houding de nieuwe ideeën in een vroeg stadium met ons besproken. Hierbij werd snel duidelijk dat het om echte technische verbeteringen gaat. Onderzoekers Roel Verdult en Eric Verheul hebben aanvullende maatregelen voorgesteld  die door TLS zijn beoordeeld en gerealiseerd."

De nieuwe chip is uitgebreid getest. De invoering van OV-chipkaarten met de nieuwe chip gaat gefaseerd in verband met de bestaande voorraad OV-chipkaarten. Reizigers merken hier verder niets van. 

De huidige hack-software die op internet wordt aangeboden en waarmee de huidige kaart wordt gemanipuleerd, werkt niet meer bij deze nieuwe chip. Dit wil niet zeggen dat er geen fraude meer mogelijk is. Fraude met de OV-chipkaart wordt lastiger en vooral onaantrekkelijker; 100% beveiliging is niet mogelijk.

Parallel zet Trans Link Systems volgende stappen in het migratieprogramma om de beveiliging te verbeteren. Voor de ontwikkeling van de OV-chipkaart werken de specialisten van Trans Link Systems intensief samen met leveranciers, chipfabrikanten en de wetenschap. Zo wordt ingespeeld op technische ontwikkelingen en nieuwe bedreigingen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden