YORK, ENGELAND, 28 september 2011 14:04

Auto rijdt op koffiebonen (video)

Martin Bacon, een Britse ingenieur, heeft een auto omgebouwd zodat het voertuig kan rijden op koffiebonen. De bijzondere auto heeft ook een snelheidsrecord gevestigd voor auto’s die rijden op vergassingsprocessen.

‘The Coffee Car', zoals het voertuig heet, loopt (net als menig Nederlander) op koffie. Het concept is een samenwerking tussen Martin Bacon en het BBC-programma ‘Bang Goes the Theory'. Ze wisten met de auto een oud snelheidsrecord aan diggelen te rijden voor auto's die vergassing gebruiken voor de voortbeweging. Het oude record van 76 kilometer per uur werd neergezet door een auto die reed op houtsnippers. De rijdende koffiemolen deed hier een flink schepje bovenop en zette een tijd neer van maar liefst 107 kilometer per uur.

Vergassing

Bij het vergassingsproces wordt stoom gebruikt om een materiaal (zoals houtsnippers of koffiebonen) te verhitten. De gassen die hierbij vrijkomen worden benut om een verbrandingsmotor te laten draaien. Het proces kan een duurzaam alternatief vormen voor fossiele brandstoffen.

Op 22 en 23 oktober wordt de auto tijdens het Bang Live-evenement in Manchester aan het publiek getoond. 


bron: BBC News / coffeecar.org

Foto's:

Coffee-car

De motor van de Coffee Car

© Aandrijvenenbesturen.nl