Laatste nieuws:

MICHIGAN, VS, 6 september 2011 10:08

Cyborg-insecten sprokkelen energie voor eigen implantaten

Onderzoekers aan de University of Michigan hebben ontdekt dat een levende kever met cybernetische implantaten een veel nuttiger micro-vliegtuigje oplevert dan een volledig robot-exemplaar. Door gebruik te maken van de bewegingen van het insect kan het dier zelf de benodigde stroom opwekken om de geïmplanteerde elektronica werkend te houden.

Een piëzo-elektrisch staafje, vastgemaakt aan een Groene Juni Kever (Cotinis Nitida) laat de optimale locatie zien om energie te sprokkelen. Op deze wijze kan tot 115 µW aan vermogen worden opgewekt uit de bewegingen van het insect.'
Een piëzo-elektrisch staafje, vastgemaakt aan een Groene Juni Kever (Cotinis Nitida) laat de optimale locatie zien om energie te sprokkelen. Op deze wijze kan tot 115 µW aan vermogen worden opgewekt uit de bewegingen van het insect.
Rechts
1/2
Er wordt al enige jaren driftig onderzoek gedaan naar het ontwerp en de bouw van vliegende micro-vliegtuigen; vliegende robots ter grootte van een insect. Het blijkt echter vreselijk lastig te zijn om een lichtgewicht insect-robotje te maken dat een vracht kan vervoeren en ook nog een duurzame stroombron aan boord heeft. Sommige onderzoekers zijn dan ook gestopt met pogingen doen de natuur de kopiëren en hebben besloten de natuur in plaats daarvan een beetje ‘aan te passen'.

Cybernetische implantaten

Wetenschappers hebben ontdekt dat het met het aanbrengen van kleine stimulatorsystemen bij de antennes van de insecten, elektrodes in hun centrale zenuwstelsel, of spier-zenuw-interfaces, makkelijker is de hersenen van het insect te besturen dan het is om een robot-insect te ontwerpen.

"Hoewel we enorm veel vooruitgang in de ontwikkeling van micro-vliegtuigjes zien, hebben de cyborg-insecten veel meer voordelen. Bijvoorbeeld op het gebied van aerodynamische prestaties, vluchtduur, laadvermogen en energie-opslag op miniatuurschaal", zegt Ethem Erkan Aktakka van de University of Michigan. "Onze huidige technologie is simpelweg nog niet klaar voor de strijd tegen de duizenden jaren aan evolutie van moeder natuur."

Weg met batterijen

Tot op heden werden dit soort implantaten gevoed met kleine batterijen. Maar nu hebben Aktakka en collega's een energie-oogstmechanisme ontwikkeld dat stroom opwekt door de beweging van de vleugels van de kever. Dit wordt gedaan met behulp van piëzo-elektrische apparaatjes die per insect 45 µW aan vermogen kunnen opwekken.

Tijdens een aparte test met een groter piëzo-elektrisch apparaat, werd aangetoond dat zo'n apparaat, dichter bij de spierbasis van het insect, zelfs 115 µW aan vermogen kan opwekken. De onderzoekers gaan nu kijken hoe de ontdekkingen verder verbeterd kunnen worden om uiteindelijk één werkend en efficiënt systeem te krijgen voor de cyborg-kevers.

De kevers kunnen uiteindelijk ingezet gaan worden bij reddingsoperaties, beveiliging, monitoren van gevaarlijke omgevingen en detectie van explosieven.

 

bron: PhysOrg.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden