INTERNATIONAL SPACE STATION, 29 augustus 2011 11:51

Nasa neemt robot-astronaut in gebruik (video)

Nasa heeft zijn ruimte-robot in gebruik genomen. Begin dit jaar werd de romp van de R2 robot bezorgd bij het International Space Station (ISS). Vorige week maandag hebben de wetenschappers aan boord van het ISS de humanoïde robot voor het eerst opgestart.

De robot heet R2, al heeft de creatie niet bepaald het uiterlijk van de bekende ‘R2' uit de Star Wars-films. De 'R2' staat in dit geval voor 'Robonaut 2'. Na de bezorging van de robot in februari heeft de machine maanden in opslag doorgebracht. Maar op maandag 22 augustus 2011 was het dan eindelijk zover: de robot werd van stroom voorzien.

Lekkere elektronen

"Die elektronen voelen GOED!", schreef R2 op zijn Twitterprofiel. Zelfs in zijn slaap is de robot nu al meer dan een jaar actief op het sociale netwerk. Gedurende meer dan twee uur werd de robot van stroom voorzien, terwijl de astronauten doorgingen met hun overige werkzaamheden. Dit gaf engineers op aarde de kans om de robot uitgebreid te testen.

Keuringsdienst

Het team op de grond keek of de robot de vlucht had overleefd en hoe de machine reageerde op de lage zwaartekracht aan boord van het ISS. De diagnose was positief. "Alles kwam tot leven", aldus Nic Radford, de assistent-projectmanager van Robonaut 2. "Alles werkte exact zoals we hadden verwacht. Het was heel, heel opwindend."

Op 1 september wordt de robot weer gebruikt, dan worden arm- en handbewegingen getest, zodat de robot in 2012 kan helpen met simpele taken aan boord van het ISS. 

Tegen het eind van 2011 worden ook nog een paar robotbenen bezorgd voor R2. De robot staat nu nog op een onderstel.

 

 

bron: NASA

Foto's:

Robonaut 2, kortweg R2

Robonaut 2, kortweg R2

© Aandrijvenenbesturen.nl