Laatste nieuws:

DELFT, 19 augustus 2011 12:15

Op weg naar een keurmerk voor elektrische vervoermiddelen

De markt voor elektrisch vervoer in Nederland ontwikkelt zich razendsnel. Dat vraagt om alertheid van de aanbieders van elektrische auto’s, scooters en alles wat er verder nog rondrijdt op elektriciteit. TNO werkt aan kennisoverdracht, bijvoorbeeld een Branche Innovatie Contract (BIC), met branche-organisatie DOET: "We hebben voortdurend behoefte aan innovatieve kennis."

De Europese versie van de i-MiEV, de 100% elektrische auto van Mitsubishi Motors '
De Europese versie van de i-MiEV, de 100% elektrische auto van Mitsubishi Motors
1/1

Tim Kreukniet is Projectleider Kennis bij DOET: "De naam van de vereniging is voluit Dutch Organisation for Electric Transport. We zijn juni 2010 ontstaan vanuit een samenwerking van ondernemers op het gebied van elektrisch vervoer en hadden toen vijftien leden. Dat aantal is nu veertig. Binnen DOET is de hele keten van het elektronisch vervoer vertegenwoordigd, van aanbieders van infrastructuur tot bedrijven die elektrische scooters op de markt brengen." 

Brainstorm

TNO en Syntens namen het initiatief voor het BIC, vertelt Kreukniet: "We zagen meteen mogelijkheden. Het begon met een elektronische brainstormsessie waar we de kennisbehoefte van onze leden hebben gepeild. Daaruit kwamen zeven thema's naar voren. Daaruit hebben we vervolgens een keuze gemaakt." 

Veiligheid

Dat werd de veiligheid van elektrische tweewielers. Kreukniet: "Daarvoor gelden nu nog dezelfde regels als voor huishoudelijke apparaten. Maar je kunt een elektrische scooter natuurlijk niet vergelijken met een stofzuiger. Er komen nu vervoermiddelen op de markt, die volgens ons veiliger zouden kunnen en we willen toe naar een wettelijk eisen voor veilige E-scooters. TNO zou daar de kennis voor kunnen leveren in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer." 

Kennisbehoefte

Het BIC is nog niet rond, maar Kreukniet zegt nu al dat de branche er "zeer veel" aan heeft. Hij kan zich voorstellen dat DOET, Syntens en TNO na de afronding in februari volgend jaar verder gaan met een volgend BIC: "Als we de vraag van de ondernemers kunnen bundelen is dit een ideale samenwerking. De markt voor elektrisch vervoer heeft voortdurend behoefte aan innovatieve kennis."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden