Laatste nieuws:

BRUSSEL, BELGIë / SAN FRANCISCO, VS, 15 augustus 2011 11:55

Robots roven boekenplank leeg (video)

Een filmpje van de Vrije Universiteit Brussel heeft vorige week een prijs gewonnen in San Francisco op het Conference of Artificial Intelligence. In het filmpje zet een team van robots de aanval in op een boekenkast. Het team, de ‘Swarmanoid’ genoemd, bestaat uit vliegende ‘oog-bots’, rollende ‘voet-bots’ en een ‘hand-bot’ die een boekenplank kan beklimmen.

De robots hebben met succes het boek geroofd'
De robots hebben met succes het boek geroofd
1/1
Marco Dorigo van de VU Brussel geeft aan dat het een simpele demonstratie is, maar dat de robots in de toekomst nog veel lastiger en moeilijker taken kunnen uitvoeren. Zo zou een gebouw uitgerust kunnen worden met een eigen interne robot-brandweer, die in actie komt zodra de nood aan de man is.

Robotteam

Dorigo en zijn team hebben tot op heden een legertje gebouwd van dertig ‘voet-bots', tien ‘oog-bots' en acht ‘hand-bots'. "Je ziet niet vaak een praktische demonstratie met heterogene zwermen', zegt Lynne Parker van de University of Tennessee. "Veel demonstraties zijn simpele laboratoriumdemonstraties. De makers van dit filmpje hebben duidelijk moeite gedaan om te laten zien hoe ze [de robots] allemaal samenwerken."

Communicatie is de sleutel tot success

Om de robots goed te laten samenwerken moeten ze allemaal dezelfde taal spreken. Alle robots zijn hiertoe uitgerust met leds aan de buitenkant waarmee ze doormiddel van verschillende kleuren met elkaar kunnen communiceren. Met behulp van een infraroodsignaal kunnen de robots elkaar localiseren.

"Het is te vergelijken met praten", zegt Dorigo. Net als mensen verschillende stemmen kunnen ontwaren in een drukke ruimte, kan een robot een infraroodstraal oppikken en de afstand en richting van de bron bepalen. Op deze manier kunnen de robots in real time inspringen op veranderingen. Gaat er bijvoorbeeld een lid van het team stuk, dan worden de taken herverdeeld onder de overblijvende robots. 

 

 

bron: New Scientist

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden