PASADENA, VS, 8 augustus 2011 10:02

Nasa lanceert eerste ruimteschip op zonne-energie

De Nasa heeft vrijdag voor het eerst een interplanetair ruimteschip gelanceerd op zonne-energie. Zonnepanelen waren tot nu toe niet efficiƫnt genoeg om op grote afstand van de zon te werken, maar nu zou dat wel kunnen.

De sonde Juno is vrijdag gelanceerd, maakte de Nasa bekend. Het doel van Juno is onderzoek te doen naar Jupiter, de grootste en oudste planeet uit ons zonnestelsel. Juno zal nadat het Jupiter heeft bereikt 33 keer om de polen van Jupiter circuleren om informatie te vergaren over omstandigheden op de gasreus. Juno legt 2800 miljoen kilometer af om Jupiter te bereiken. De sonde zal zaterdag de baan van de maan passeren en zal over vijf jaar bij Jupiter aankomen.

Ruimteschip met zonnepanelen

Het ruimteschip is de eerste interplanetaire sonde met zonnepanelen die voorbij Mars gaat. Tot nu toe was de techniek van zonnepanelen niet ver genoeg ontwikkeld om op grote afstand van de zon genoeg energie op te wekken. Nu is dat echter wel het geval. Satellieten die in een baan om de Aarde cirkelen beschikken al decennialang over zonnepanelen voor energievoorziening. 

Onderzoek

Juno verzamelt onder meer informatie over temperatuur en luchtvochtigheid in de atmosfeer van Jupiter. Ook moet ontdekt worden hoeveel van welk gas aanwezig is. Daarnaast worden zaken als magnetische velden gemeten. Aan de hand van die gegevens wordt bepaald welke theorieën over de planeet kloppen.

bron: Tweakers

Foto's:

Nasa's Juno missie lanceert van Cape Canaveral in Florida

Nasa's Juno missie lanceert van Cape Canaveral in Florida

© Aandrijvenenbesturen.nl