DEVENTER, 27 juli 2011 15:15

Emulsie pertractie verbetert galvaniseerproces

TNO kondigt vandaag een verlenging aan van het licentiecontract met Ondeo Industrial Solutions met betrekking tot de door TNO ontwikkelde emulsie pertractie technologie. De technologie heeft de afgelopen jaren een enorme verbetering laten zien in de manier waarom het galvaniseerproces verloopt.

In Europa zijn duizenden, veelal kleine, bedrijven actief met het behandelen van metaaloppervlakken. Een van de gebruikte processen is passiveren, waarbij een beschermende, glanzende en corrosiebestendige metaallaag wordt aangebracht. Omdat gedurende het proces storende metalen (zink en ijzer) oplossen in de behandelbaden, verschilt de samenstelling van deze baden van moment tot moment. Het afvoeren en verversen van de baden brengt hoge kosten en afvalstromen met zich mee. 

Emulsie pertractie

En daar komt het door TNO ontwikkelde 'Emulsie Pertractie' (EP-technologie) om de hoek kijken. Deze technologie verwijdert selectief storende metaalionen en zorgt ervoor dat de samenstelling van de passiveerbaden optimaal en constant blijft, wat niet alleen leidt tot kostenreductie, maar ook tot hogere productkwaliteit en productiviteit en minder chemisch verontreinigd water.

Nieuwste Europese eisen

De emulsie pertractie technologie wordt sinds 2002 succesvol toegepast bij enkele Nederlandse galvanische bedrijven. In opdracht van de Nederlandse, Zweedse en Spaanse brancheorganisaties voor galvaniseerbedrijven past TNO deze EP-technologie aan voor afvalwater- en chroom(VI)-vrije passiveerbaden, zodat voldaan kan worden aan de nieuwste Europese eisen. Dit Europese project ‘Towards an Innovative Galvanic Industry' wordt uitgevoerd in samenwerking met leverancier van waterbehandelingssystemen Ondeo Industrial Solutions, Gemini Enterprises, de Zweedse onderzoeksinstelling Swerea/IVF, de universiteit van Cantabria (Spanje) en negen galvanische MKB-ondernemingen. Voor dit project is subsidie ontvangen van de Europese Commissie uit het Zevende Kaderprogramma (thema Research for SME Associations).

Voordelen van EP-technologie op een rij

  • minder benodigde chemicaliën
  • milieuvoordeel door minder afval (resource efficiency)
  • lagere kosten voor de verwerking van afvalstromen
  • minder productiestilstand bij verversen van de passiveerbaden
  • betere en constante productkwaliteit
Een investering in de EP-technologie kan binnen 2 jaar worden terugverdiend.

Licentieovereenkomst

TNO heeft de EP-technologie gelicenseerd aan Ondeo Industrial Solutions (onderdeel van SUEZ Environnement). Donderdag 21 juli is deze licentieovereenkomst verlengd. Wil Steeghs, General Manager van Ondeo: "Met de ondertekening van het exclusieve contract tussen TNO en Ondeo, is de basis gecreëerd waarmee de nieuwe technologie klaar is om naar de markt gebracht te worden. De vooruitstrevende galvano bedrijven hebben met de EP technologie de mogelijkheid, om de kwaliteit van hun producten te verbeteren met een milieuvriendelijke methode." Ondeo Industrial Solutions gaat de EP-technologie op de Europese markt zetten.

 

bron: TNO

Foto's:

Ondertekening

Ondertekening van de licentieovereenkomst door Wil Steeghs (Ondeo) en Dick Schmidt (TNO)

© Aandrijvenenbesturen.nl