Laatste nieuws:

ITHACA, VS, 22 juli 2011 14:12

Nieuwe standaard luidt toekomst van 3D-printing in

AMF, een pas goedgekeurde standaard voor 3D-printingbestanden zal de mogelijkheden van 3D-printen gigantisch vergroten. Dit stelt Hod Lipson van de Amerikaanse Cornell University, die de leiding had over het ontwikkelen van de nieuwe standaard.

AMF-logo en een industriële 3D-printer.'
AMF-logo en een industriële 3D-printer.
1/1

Jonathan Hiller, een afstuderend student aan Cornell University, hielp mee met de ontwikkeling van de standaard. Hiller stelt dat het bestandsformaat net zo makkelijk uitwisselbaar zal zijn als PDF, een bestandsformaat dat in de 2D-printwereld een standaard is geworden voor betrouwbare uitwisseling. Het nieuwe formaat voor 3D-printbestanden is goedgekeurd door een consortium van vertegenwoordigers uit de industrie en academische wereld. De standaard is opgenomen door internationale standaardenorganisatie ASTM als ‘standaard F2915'.

Vervanger van STL

Lipson vond het tijd om 3D-printing een eigen standaard te geven. Tot op heden werkten 3D-printers met oude en beperkte bestandsformaten en een aantal zelf-ontwikkelde verbeteringen hierop, die vooruitgang hebben tegengehouden. De nieuwe standaard vervangt de oude STL (StereoLithografie) standaard en voegt ‘native' ondersteuning voor kleur, meerdere materiaalsoorten en hogere resoluties toe.

Een nieuw tijdperk genaamd AMF

"Dit nieuwe bestandsformaat zal het begin van een nieuw tijdperk in 3D-printingmogelijkheden inluiden", aldus Lipson. "Het lijkt een beetje op de afdrukwereld die een vlucht nam nadat Postscript werd uitgevonden, omdat alle printers toen onderling compatible werden."
De nieuwe standaard heet AMF (Additive Manufacturing File Format) en zal engineers, architecten, kunstenaars en anderen een naadloze overgang van ontwerp naar fysiek geprint object bieden. En dit alles onafhankelijk van de specifieke software of printer hardware die gebruikt wordt.

3D-printing in de toekomst

Lipson voegt hier ook nog aan toe dat software-ontwerpers en 3D-printermakers de voornaamste gebruikers van AMF zullen worden. Maar iedereen die te maken heeft met ontwerp, integratie, fabricage en consumptie van 3D-objecten hebben baat bij deze nieuwe standaard.
Lipson zwaait de scepter bij het Cornell Creative Machines Lab en leidt ook het Fab@Home project, wat gebruiksvriendelijke en goedkope 3D-printers in huiskamers en scholen wil introduceren.

 

bron: PhysOrg.com

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden