GRONINGEN, 6 juli 2011 09:49

Rijksuniversiteit Groningen in de voorhoede bij energie-onderzoek

Een overgang naar duurzame energie kan alleen plaatsvinden als de hele energieketen een verandering ondergaat, van productie tot consumptie. Daarvoor is expertise vereist die én breed én diepgaand is. Dat is het uitgangspunt van het Groningen Energy and Sustainability Programme (GESP) dat op donderdag 7 juli van start gaat met een symposium over Energy Transition.

"We presenteren een onderzoeksprogramma dat onze deskundigen voor een speciaal soort uitdaging stelt," zegt Gesp-voorzitter prof.dr. Harro Meijer: "In het onderzoek naar Energy Transition moeten we namelijk met heel veel rekening houden: het gaat om wetenschappelijke én sociale discussies, om ontwikkelingen die heel specifiek, maar ook wereldwijd kunnen zijn". 

Energie Transitie

De overgang naar een nieuwe energieproductie en -gebruik zal ingrijpen op tal van aspecten van het leven. Daarom moeten we ons inspannen om er zelf vorm aan te geven, beklemtoont Meijer. Gelukkig is dat ook mogelijk. "Tijdens het symposium gaan we laten zien dat we over de hele breedte uitstekende expertise in huis hebben; van materials science en natuurkunde tot energie-wetgeving, economie en omgevingspsychologie". 

Energie is een van de topsectoren in het wetenschapsbeleid en Groningen is stevig op weg om een koppositie in te nemen in het onderzoek en onderwijs op dit gebied. Volgens Bert Wiersema, directeur Gesp, zijn er veel kansen voor Groningen: "Bij de universiteit hebben we toponderzoekers en uitstekend expertise over de hele breedte van de energieketen. Dat is een hele sterke combinatie, die het mogelijk maakt om bij te dragen aan de energievraagstukken van de toekomst en aan de Energy Academy." 

Het symposium draagt de titel ‘The Challenge of Energy Transition: Insights from Energy and Sustainability Research at the University of Groningen'. De bijeenkomst start om 13.00 uur in Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen. 

Drie instituten

Aan Gesp zijn drie onderzoeksinstituten verbonden.

  • Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG), wetenschappelijk directeur prof. dr. Harro Meijer (voorzitter van Gesp),
  • Groningen Centre of Energy Law (GCEL), wetenschappelijk directeur prof. mr. dr. Martha Roggenkamp,
  • Energy and Sustainability Centre (ESC), wetenschappelijk directeur prof. dr. Bert Scholtens. 

Programma

13.00 Opening

  • Prof. Harro Meijer, voorzitter GESP, The mission of Gesp
  • Prof.dr. Sibrand Poppema, voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Groningen, Energy and Sustainability Research at the University of Groningen

13.30 Prof. dr. Harro Meijer, faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Energy Transition

14.00

  • Prof.dr. Kees Hummelen, faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Solar Energy and Transition
  • Prof.dr. Sytze Brandenburg, faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Nuclear Energy and Transition

15.15 Prof.mr.dr. Martha Roggenkamp, faculteit Rechtsgeleerdheid, Law and Transition

15.45 Prof.dr. Bert Scholtens, faculteit Economie en Bedrijskunde, Economic Drivers of Energy Transition

16.15 Prof.dr. Linda Steg, faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Sustainable Energy Systems: a Psychological Perspective

 

bron: Rijksuniversiteit Groningen

Foto's:

Harro Meijer

Prof.dr. Harro meijer: 'Een speciaal soort uitdaging'

© Aandrijvenenbesturen.nl