DEN HAAG, 29 juni 2011 15:34

CPB vindt belastingaftrek voor innovatie kansrijk

Het Centraal Planbureau (CPB) vindt het plan om investeringen in onderzoek en ontwikkeling door ondernemers deels aftrekbaar te maken van de vennootschapsbelasting kansrijk. Het kabinet is dit voorstel van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aan het uitwerken.

Het CPB toont zich tevreden over de lagere uitvoeringskosten voor de overheid en lagere aanvraagkosten voor bedrijven van belastingaftrek in vergelijking met innovatiesubsidies. "Het kabinet heeft 500 miljoen voor de lastenverlichting van het bedrijfsleven gereserveerd," aldus minister Verhagen. "Met een simpele belastingaftrek worden juist ook innovatieve MKB'ers bereikt die hun weg niet konden vinden in het woud van verschillende subsidieregelingen." 

Samenwerking met onderzoekers

Ondernemers en onderzoekers uit de topsectoren van de Nederlandse economie hadden eerder voor dergelijke belastingmaatregelen gepleit. Bedrijven in Nederland investeren weinig in onderzoek en ontwikkeling in vergelijking met andere Europese landen. De samenwerking met onderzoekers laat te wensen over. Dat remt de innovatie en concurrentiekracht van de Nederlandse economie.

Foto's:

De blauwe envelop

© Aandrijvenenbesturen.nl