Laatste nieuws:

CORVALLIS, OREGON, VS, 29 juni 2011 13:05

Print je eigen zonnecellen

Printen met behulp van inkjettechnologie is goedkoop en heeft op de consumentenmarkt en in het kleinzakelijk gebruik al voor een revolutie gezorgd. Binnenkort kan de markt voor zonne-energie wellicht ook profiteren van de voordelen van inkjetprinting.

'
1/1

Engineers van de Oregon State University (OSU) in Amerika hebben een manier ontdekt om CIGS zonnecellen te produceren met inkjetprinters. Materiaalverlies in zonnecelproductie kan zo met 90 procent omlaag. Ook de kosten voor het produceren van zonnecellen kelderen dan enorm. 

Zonnecellen printen

Professor Chih-hung Chang van OSU: "Dit is veelbelovend en kan een belangrijke nieuwe technologie toevoegen aan de zonne-energie markt. Tot nu toe was het nog niemand gelukt om werkende CIGS-zonnecellen te maken met inkjettechnologie."

CIGS

CIGS is een halfgeleider die bestaat uit koper (Cu), indium (In), gallium (Ga) en seleen (Se). "Sommige materialen waarmee we werken, zoals indium, zijn relatief gezien erg duur. Als je voor zulke materialen kiest kun je het je eigenlijk niet veroorloven om het te verspillen en de inkjet-aanpak zorgt voor nagenoeg geen materiaalverlies", aldus professor Chang.

Efficiëntie

Een van de meest in het oog springende eigenschappen van CIGS is de efficiëntie van het materiaal. Een laag met een dikte van één a twee µm heeft dezelfde efficiëntie als een 50 µm dikke laag gemaakt met silicium.

Wel kan er nog worden verbeterd op dit gebied. In de tests van OSU had de geprinte cel een efficiëntie van ongeveer 5 procent. Met vervolgstudies kan dit volgens de onderzoekers omhoog naar ongeveer 12 procent, waarmee het een commercieel interessante zonnecel wordt. 

Toekomstmuziek

Met genoeg extra onderzoek is het zelfs denkbaar dat deze techniek in de toekomst rechtstreeks toegepast kan worden op bestaande dakbedekkingmaterialen, wat een enorme markt zou kunnen zijn voor dit soort zonne-energie.

bron: Eurekalert

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden