AMSTERDAM, 28 juni 2011 15:13

Nuon Solar Team presenteert Nuna6

Het Nuon Solar Team 2011 presenteerde vandaag Nuna6 in de Amsterdamse Westergasfabriek. Het team gaat tijdens de World Solar Challenge in Australiƫ met deze nieuwe zonnewagen de strijd aan met 30 teams uit de hele wereld.

Nuna6 is de lichtste auto van het team ooit, ze weegt zo'n 145 kilo, ongeveer de helft van de Nuna die in 2001 meereed. De wagen is ook de kleinste van de Nuna-familie, met een lengte van exact 444 centimeter. Nuna6 is op alle belangrijke vlakken verbeterd ten opzichte van haar voorgangers. De elektromotor heeft een efficiëntie van 98% en de luchtweerstand is bijna 10% lager dan die van Nuna5.

Winnen voor de vijfde keer?

13 studenten van de TU Delft werken sinds medio 2010 in het diepste geheim aan de zonnewagen. Alleen auto's die 100% op zonne-energie kunnen rijden mogen meedoen aan de World Solar Challenge. Editie 2011 vindt plaats van 16 tot en met 23 oktober 2011 en zal net als de vorige edities de deelnemers over een afstand van 3.000 kilometer voeren van Darwin tot Adelaide.
Het team gaat naar Australië om de wereldbeker zonneracen weer naar Delft te halen. Na vier overwinningen op rij werd het team in 2009 tweede. Als het team wint, zal dit de vijfde keer zijn dat Delfste studenten de winst pakken.

Blij en supertrots

Teamleider Pier van Zonneveld: "Alle zonnewagens tijdens de World Solar Challenge lijken steeds meer op de eerdere Nuna's waarmee het Nuon Solar Team haar successen boekte. Dit is het beste bewijs voor ons succes. Aan dit team de taak de concurrentie steeds één stap voor te blijven. Met Nuna6 willen we de wereldbeker zonneracen weer terug naar Delft halen. We zijn blij en supertrots dat we de auto na al die maanden intensief werken eindelijk kunnen tonen. We zijn klaar voor de strijd om de wereldbeker zonneracen."

Zonnepanelen met siliciumcellen

Dit jaar stelt het wedstrijdreglement van de World Solar Challenge strenge eisen aan de gebruikte zonnepanelen. Op Nuna6 is 6 m2 aan siliciumcellen gebruikt. Teams mogen kiezen uit 6 m2 silicium (de ‘aardse' zonnecellen) of 3 m2 (efficiëntere) ‘ruimtevaartcellen'. Deze editie kiest het Nuon Solar Team voor het eerst voor siliciumcellen.

Download hier een factsheet van Nuna6

bron: Nuon Solar Team

Foto's:

De Nuna6 en het Nuon Solar Team van TU Delft

De Nuna6 en het Nuon Solar Team van TU Delft

De Nuna6 in volle glorie

De Nuna6 in volle glorie

© Aandrijvenenbesturen.nl