Laatste nieuws:

DELFT / HAARLEM, 27 juni 2011 09:55

Spannende race voor de boeg voor Hogeschool Inholland

Eind juni doen twee teams van Hogeschool Inholland mee aan de meerdaagse Dutch Open Solarboat Challenge 2011 in Zeeland. Studenten Business Engineering uit Haarlem gaan van start in de zonneboot Alustar. Studenten Scheepsbouwkunde uit Delft doen mee met de nieuwe S.B. Ferrier.

De Haarlemse Alustar in 2009'
De Haarlemse Alustar in 2009
Rechts
1/2

Met de Alustar deden studenten Business Engineering uit Haarlem vorig jaar al mee aan de Frisian Solar Challenge. Op dit moment maken de studenten hun boot klaar voor de volgende race door te testvaren en de boot opnieuw ‘strak' te trekken en het elektrisch systeem te optimaliseren.

Nieuwe boot voor Inholland Delft

Tijdens de Open Dag van 18 juni werd bij Inholland Delft de Imtech Solar Boat Delft gedoopt tot de S.B. Ferrier, waarmee Scheepsbouwkundestudenten de strijd aangaan tijdens de Dutch Open Solarboat Challenge 2011 (DOSC). "We zijn er helemaal klaar voor,"zegt teamcaptain Ricardo Buis.

De S.B. Ferrier

Het team uit Delft bouwde het afgelopen studiejaar aan haar tweede solarboat. "Vorig jaar hebben we voor het eerst een boot gebouwd en deden mee aan de World Solar Challenge in Friesland. De ervaringen die we destijds hebben opgedaan zijn meegenomen in het ontwerp en constructie van onze nieuwe boot", aldus Buis.
De S.B. Ferrier is ruim 40 kg lichter dan de vorige boot. De belangrijkste speerpunten van het ontwerp zijn een zelf ontwikkeld zonnedek en draagvleugels, die voor weerstandsvermindering zorgen.

Sandwichconstructie

Het zonnedek is opgebouwd uit 600 losse zonnecellen, die in een sandwichconstructie verwerkt zijn. De constructie van onder naar boven:

• twee lagen koolstofvezel
• 1,5 cm honingraatkarton
• een laag glasvezel
• zonnecellen
• nog een laag glasvezel.

De draagvleugels worden zo afgesteld dat deze hun hoek aanpassen al naar gelang de snelheid oploopt. Zo wordt voorkomen dat de vleugelprofielen te veel lift genereren, en de boot kan gaan stuiteren."

Solarboat Challenge

De DOSC is een meerdaagse zonnebootrace om het Open Nederlands Kampioenschap voor nationale en internationale teams in verschillende klassen. De DOSC 2011 gaat van start op 29 juni 2011, op het Veerse Meer. De finish is op zaterdag 2 juli in Middelburg.

bron: Hogeschool Inholland

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden