Laatste nieuws:

PALO ALTO, AMERIKA, 21 juni 2011 15:47

Tandpasta-ingrediënt geeft doorbraak voor waterontleder aangedreven door zonnecellen (video)

Waterstof is de schoonst brandende brandstof die er is. Simpelweg omdat het verbrandingsproduct water is.

'
1/1

Er is alleen wel elektriciteit nodig om de elektrolytische reactie in stand te houden waarmee waterstof (H) gewonnen kan worden uit water (H2O).

Die elektriciteit opwekken met conventionele methodes is niet milieuvriendelijk. Dus zijn zonnecellen een mooie manier om elektriciteit op te wekken zonder afvalstoffen. De meestgebruikte zonne-elektroden worden tegenwoordig van silicium gemaakt.

Probleem

Helaas staat silicium er om bekend niet erg geschikt te zijn om als elektrode te gebruiken voor toepassingen in water. Silicium zal dan namelijk erg snel gaan corroderen en onbruikbaar worden. Wetenschappers van Stanford University in Californië hebben een oplossing gevonden voor dit probleem.

Tandpasta

Door de siliciumelektrode namelijk met een microscopisch dun laagje titaandioxide (TiO2) te bedekken, wordt de elektrode beschermd tegen corrosie. Titaandioxide, ook wel titaanwit genoemd, wordt veel toegepast in onder andere witte muurverf en zelfs in witte tandpasta. Titaanwit heeft als voordeel dat het lichtdoorlatend is, en dus de werking van een zonnecel niet in de weg zit, en ook nog eens prima geleid.

Afgesloten laag

In het verleden was ook al gepoogd om titaanwit te gebruiken als coating voor elektroden, maar dat liep steeds op niets uit. Wat ze bij Stanford namelijk ontdekt hebben is dat de laag titaanwit hermetisch afgesloten moet zijn, zodat er geen zuurstof bij het silicium kan komen. Maar daarnaast moet de laag ook dun genoeg zijn om licht door te laten en de geleiding niet te beïnvloeden. Die twee hindernissen zijn nu overwonnen.

Testresultaten

De eerste testresultaten zijn positief. In Amerika testten de wetenschappers deze nieuwe elektroden tegenover siliciumelektroden zonder titaanwit. De elektroden zonder coating bleken na een half uur al waardeloos, terwijl de elektroden mét titaandioxide het de volle 8 uur van de test volhielden zonder één enkel spoor van corrosie. 

 

 

 

bron: PhysOrg.com

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden