ZOETERMEER, 20 juni 2011 15:28

Kamminga: 'Adviezen topteams onderstrepen belang industrie'

De negen boegbeelden hebben de adviezen van hun topteams gepresenteerd aan minister Verhagen van EL&I. FME-voorzitter Jan Kamminga: "Het belang van de industrie voor Nederland is glashelder. De topsectoren vormen de basis van de concurrentiekracht van Nederland en de boegbeelden tonen met hun adviezen dat het bedrijfsleven sturing krachtig ter hand wil en kán nemen."

De gepresenteerde adviezen onderschrijven volgens Kamminga het belang van vraagsturing door de industrie op terreinen als onderwijs, onderzoek  en exportbeleid. Topsectorenbeleid veronderstelt nadrukkelijk dat de overheid energie en middelen gaat richten op de topsectoren, over bestaande overheidsstructuren  heen. Volgens FME ligt de uitdaging voor de overheid in de ommezwaai van denken: als de topsectoren de kurk zijn waar Nederland op drijft, dan is het niet meer dan logisch dat die gedachte ook indaalt bij alle ministeries. 

Technisch onderwijs 

FME herkent de zorg van de boegbeelden over het tekort aan goed opgeleide mensen. Zonder de ‘gouden handen en hoofden' hebben de ambities van de topsectoren immers geen kans van slagen. Kamminga: "Ik verwacht daarom veel van minister Van Bijsterveldt van OC&W en haar staatssecretaris Zijlstra. Zij kunnen laten zien dat het dit kabinet menens is door, niet alleen in woord maar vooral juist in daad, de vraag van het bedrijfsleven sterker centraal te stellen in het onderwijs. De strategische nota Hoger Onderwijs  is de lakmoesproef; daarin moeten  de adviezen daadwerkelijk gestalte krijgen." 

Investeren in verdienvermogen

Forse investeringen in innovatie zijn nodig; niet alleen door het bedrijfsleven, maar ook door de overheid. Investeren in innovatie door de sterk export gedreven topsectoren, betekent namelijk dat wordt geïnvesteerd in het verdienvermogen van de Nederlandse economie.  De nu doorgevoerde kortingen op de overheidsbijdrage aan innovatie mogen dan ook niet maatgevend  zijn voor de toekomst. Daarnaast  moet ook de publieke infrastructuur langetermijninvesteringen doen in ‘de gouden driehoek'. Kamminga: "Een teloorgang van de succesvolle Technologische Topinstituten  zou echt het faillissement van het topsectorenbeleid betekenen." 

Verhagen moet klus klaren

Volgens de FME-voorzitter laten de adviezen zien dat ‘de gouden driehoek' echt werkt en ligt de kracht van de adviezen in de bundeling van alle elementen voor een stevig industriebeleid. Kamminga: "De boegbeelden hebben de piketpaaltjes geslagen, nu is het aan minister Verhagen om de klus te klaren richting zijn collega's in het kabinet." De FME-voorzitter benadrukt daarbij de rol van de bewindslieden op Onderwijs. "Hun rol is cruciaal. Zonder een sterker beroepsonderwijs op alle niveaus is er onvoldoende groeikracht voor onze economie. Geen topgebiedenbeleid zonder focus op beroepsonderwijs."

Foto's:

Jan Kamminga

Jan Kamminga: "Forse investeringen zijn nodig - door bedrijfsleven en overheid".

© Aandrijvenenbesturen.nl