EINDHOVEN, 3 juni 2011 10:22

Regio Eindhoven slimste ter wereld

Eindhoven is uitgeroepen tot de ‘slimste regio ter wereld'. Volgens medeoprichter Louis Zacharilla van het Intelligent Community Forum (ICF) is Eindhoven 'een voorbeeld voor een nieuwe manier van denken over samenwerking en regionale ontwikkeling'.

Het ICF, een Amerikaanse denktank op het gebied van economie en sociale ontwikkeling, maakt jaarlijks een ranglijst van slimme gemeenschappen. Het  Forum had de regio,  waar ook Helmond en Veldhoven onder vallen,  al drie jaar achter elkaar genoemd in de top-7 van slimste plekken. Zacharilla noemt  Eindhoven een  "gemeenschap waar we wat van kunnen leren". Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven en de Helmondse loco-burgeneester Yvonne van Mierlo (Economische Zaken) namen in New York de Intelligent Community Award in ontvangst. 

Brainport

De regio wordt vooral geroemd om het project Brainport. Daar werken bedrijven en wetenschappers samen aan nieuwe technologische ontwikkelingen. "Ze vinden het heel slim dat wij erin zijn geslaagd om een nieuwe technologische economie op te zetten met heel veel verschillende bedrijfjes", zegt burgemeester Van Gijzel. "Ze hebben ons voor volgend jaar als voorbeeld uitgekozen voor de hele wereld over hoe bedrijven, overheid en kennisinstellingen met elkaar samen moeten werken."
Na de bekendmaking werd de regio bedolven onder felicitaties. Ook Koningin Beatrix bracht via Commissaris van de Koningin Wim van der Donk haar gelukwensen over aan Van Gijzel en Van Mierlo.

400 kandidaten

Het is de tiende keer dat de Amerikaanse denktank de prijs uitreikt om sociale en economische ontwikkelingen te stimuleren. In voorgaande jaren kregen steden als Taipei, Seoul, Stockholm en Glasgow de prijs. Bijna 400 steden en regio's hadden zich dit jaar aangemeld voor de titel. Andere slimme regio's zijn Chattanooga in Tennessee, Dublin in Ohio, Riverside in Californië, de Canadese regio's Windsor-Essex en Stratford en de bij Parijs gelegen regio Issy-les-Moulineaux.

Foto's:

Regio Eindhoven slimste ter wereld

Yvonne van Mierlo, Louis Zacharilla en Rob van Gijzel bij de uitreiking van de Intelligent Community Award in New York

© Aandrijvenenbesturen.nl