Laatste nieuws:

DELFT, 1 juni 2011 16:35

Op zoek naar betere robothanden

Er is een toenemende behoefte om robothanden toe te passen als vervanging van mensen in gevaarlijke, arbeidsintensieve of eentonige werkzaamheden. De huidige robothanden kunnen deze behoefte echter niet goed vervullen, want ze zijn duur, moeilijk aan te sturen en kwetsbaar door de vele motoren en sensoren. Promovendus Gert Kragten (TU Delft, dinsdag 28 juni) ging op zoek naar een oplossing.

Het doel is om eenvoudige, adaptieve handen te ontwikkelen die een grote variëteit aan voorwerpen kunnen pakken en vasthouden.Om deze eigenschappen te bereiken is het concept van onderactuatie toegepast (dat betekent dat er minder actuatoren zijn dan onafhankelijk bewegende vingers). Eerst zijn nieuwe maten gedefinieerd voor ondergeactueerde handen die kwantificeren welke set van voorwerpgroottes gepakt en vastgehouden kunnen worden. Vervolgens is een nieuwe methode ontwikkeld om de belangrijkste ontwerpparameters van ondergeactueerde handen te dimensioneren, zodanig dat de vingers de gewenste set van voorwerpen kunnen omsluiten en een stabiele greep kunnen realiseren.

De nieuwe prestatiematen en ontwerpmethode zijn toegepast op het ontwerp en de evaluatie van een nieuwe robothand die uit een minimum aantal motoren (d.i. één) en sensoren (d.i. nul) bestaat. Het nieuwe van deze hand is dat deze op mechanische wijze beslist om een voorwerp in een pincetgreep of omsluitende greep vast te houden. Geen sensoren, extra bedieningsmechanismen, motoren of aansturing zijn nodig om te schakelen tussen deze twee verschillende grijpconfiguraties. De conclusie is dat het principe van onderactuatie en de voorgestelde ontwerpmethode effectief zijn om adaptieve, robuuste en goedkope handen te maken die een grote hoeveelheid verschillende voorwerpen kunnen pakken en vasthouden.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden