Laatste nieuws:

DELFT, 1 mei 2011 11:52

NEN 3140 bedrijfsvoering laagspanningsinstallaties vernieuwd

De Nederlandse norm NEN 3140 ‘Bedrijfsvoering van elektrische installaties - Laagspanning' is op de schop gegaan. NEN 3140 is dé Nederlandse norm voor het beheer van en het werken aan deze installaties.

'
1/1

De laatste versie van NEN 3140 dateert van dertien jaar geleden. Revisie was nodig om deze belangrijke norm weer geheel in overeenstemming te brengen met de huidige wet- en regelgeving en inzichten.

Wetgeving

De Nederlandse wet stelt dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten zijn en dat werkzaamheden met of aan deze installaties veilig moeten worden uitgevoerd. NEN 3140 voorziet in de nodige bepalingen die kunnen worden gebruikt om hieraan te voldoen.

NEN 3140 en EN 50110-1

NEN 3140 is gebaseerd op de Europese norm EN 50110-1. De nieuwe editie bevat de relevante Europese bepalingen, gecombineerd met de Nederlandse aanvullingen daarop. Hiermee hebt u - in één norm - alles bij de hand om de bedrijfsvoering van uw elektrische laagspanningsinstallaties op correcte wijze in te richten. Daarbij horen dan ook de eisen die aan het betrokken personeel en/of ingehuurde dienstverlening worden gesteld.

Beheer

Het beheren van elektrische installaties - onder meer de vaste gebouwinstallaties en de installaties van grotere machines - en arbeidsmiddelen, zoals elektrische gereedschappen, zorgt ervoor dat die in elektrisch opzicht veilig zijn en blijven voor het bedoelde gebruik. Belangrijk element in dit beheer is het uitvoeren of laten uitvoeren van een periodieke inspectie, inclusief de nodige opvolging daarvan. NEN 3140 geeft alle aandachtspunten die met zo'n inspectie samenhangen.

Werken aan laagspanninginstallaties

Bij het werken aan laagspanningsinstallaties moeten voldoende maatregelen worden genomen om de gevaren van aanraking, kortsluiting of vlambogen te voorkomen. Spanningloos werken of werken op veilige afstand zijn de methoden om dit correct te doen. Onder spanning werken is door de Nederlandse wetgeving niet toegestaan, tenzij ..., maar dan ook slechts onder zeer strikte voorwaarden. De nieuwe NEN 3140 helpt hierbij. De nieuwe NEN 3140 is samengesteld onder verantwoordelijkheid van normcommissie NEC 623 ‘Werkvoorschriften'.

Reacties (1)

Kom ook naar een van de informatielezingen over de nieuwe NEN 3140, gegeven door Richard Groenewegen, lid van normcommissie NEC 623. Op verschillende plaatsen in Nederland en gratis voor leden van KIVI-NIRIA en NVVK. Meer informatie en inschrijven www.nieuwenorm.nl

Herman de Groot

03-05-2011 op 12:39

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden