Laatste nieuws:

DEN HAAG, 1 mei 2011 11:38

Stimulering duurzame energie van start

De nieuwe Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie gaat 1 juli 2011 van start. Voor de regeling is dit jaar 1,5 miljard euro beschikbaar, schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer. De extra duurzame energie die daardoor kan worden opgewekt, staat gelijk aan het stroomverbruik van 400 duizend huishoudens.

'
1/1

"Olie, gas en kolen raken ooit op," aldus minister Verhagen. "Daarom stimuleren we het opwekken van duurzame energie. Dat doen we op een manier die per bijgelegde euro ook zoveel mogelijk duurzame energie oplevert."

Openstelling in stappen

De Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) is gericht op bedrijven, niet op particulieren. De regeling wordt stapsgewijs opengesteld. Voor elke vorm van duurzame energie geldt een maximumbijdrage per opgewekte kilowattuur. Bij elke volgende stap wordt deze bijdrage verhoogd. De actuele elektriciteitsprijs wordt steeds van de bijdrage afgetrokken.

Zo kunnen de goedkoopste vormen van duurzame energie het eerst profiteren van de regeling. Als het jaarlijkse budget is opgebruikt, wordt geen subsidie meer toegekend.

Innovatie

Bedrijven die innovatieve projecten willen uitvoeren met relatief dure vormen van energie, zoals getijde-energie, grote zonne-installaties, elektriciteit uit geothermie en wind op zee krijgen toegang tot de vrije categorie. Projecten in deze categorie kunnen aanspraak maken op een hogere maximumbijdrage per kilowattuur.

Op deze manier stimuleert minister Verhagen de ontwikkeling van duurzame energietechnologieën die vanwege de hoge kostprijs nog niet geschikt zijn voor toepassing op grote schaal.

Realistische projecten

De haalbaarheid van de projecten weegt bij de nieuwe regeling mee. Om in aanmerking te komen voor subsidies moeten aanvragers over de benodigde vergunningen beschikken, een goede inschatting hebben gemaakt  van de kosten, en de financiering hebben geregeld.

Minister Verhagen wil de stimuleringsregeling betalen uit een opslag op de energierekening van huishoudens van gemiddeld 8 euro per jaar in 2013 tot 25 euro per jaar in 2015.

De Nederlandse overheid streeft ernaar dat in 2020 14 procent van de energiebehoefte op een duurzame manier geproduceerd wordt.

Kamerbrief over de openstelling van de regeling SDE+

bron: Ministerie van Economische Zaken, landbouw en Innovatie

Reacties (1)

Dit vindt ik wel een beetje belachelijk. De huishoudens kunnen gaan betalen voor de regeling voor bedrijven. De particulier wordt hierdoor niet gestimuleerd om mee te werken aan duurzame energieopwekking. Ik denk dat we met deze regering de verkeerde kant op gaan. De overgang naar de spaarlamp, die meer milieu belastend is dan het "peertje", subsidies die gefinancieërd worden uit particuliere bijdrage, die hier geen voordeel uit kunnen halen. En natuurlijk het belachelijk lage of geen tarief voor de terugave van eigen opgewekte stroom. Kijk bijvoorbeeld naar Duitsland, waar dat volgens mij beter geregeld is.

W. Kuijsten

03-05-2011 op 10:46

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden