Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 25 maart 2011 10:37

Studenten showen zelfgemaakte eco-auto’s op AutoRAI

Twaalf Nederlandse studenten- en scholierenteams strijden om prijzen tijdens de Shell Eco-marathon Testdag op dinsdag 19 april. Ter voorbereiding op de finale van de Europese zuinigheidswedstrijd eind mei in Duitsland, krijgen de teams tijdens de AutoRAI de kans om een proefrit te maken in hun zelfgemaakte auto’s.

Het HAN Hydromotive team uit Arnhem'
Het HAN Hydromotive team uit Arnhem
1/1

Het circuit van Bleekemolen in hal 4-5 van de RAI is op die dag het decor van de Testdag. Hier wordt door de teams niet alleen gereden in en geklust aan de futuristische auto’s van de toekomst, maar ook gestreden om een design- en een duurzaamheidsprijs.

Een liter brandstof

Voor de vijfde keer wordt dit jaar de Testdag georganiseerd, zodat de studenten en scholieren hun zelfgemaakte auto’s na maanden noeste arbeid kunnen testen op zuinigheid. Zo zuinig mogelijk rijden op 1 liter brandstof is het doel. Tijdens deze editie maken de teams voor het eerst kans op prijzen. De Designprijs is ingesteld om te laten zien dat de studenten de auto’s niet alleen superzuinig maken, maar ook nog eens hard hebben gewerkt om het voertuig een indrukwekkend uiterlijk te geven. Het mooiste voertuig wordt door de bezoekers van de AutoRAI uitgekozen. Een panel van experts reikt daarnaast de Duurzaamheidprijs uit aan het team met de meest innovatieve visie op duurzaamheid.

De activiteiten van de teams rondom duurzaamheid reiken verder dan het bouwen van een auto. “Wij verbazen ons ieder jaar weer over de bijzondere ontwerpen en de innovatieve duurzaamheidstechnieken die de teams aandragen. Met deze prijzen willen we hen een extra stimulans geven om tot nog betere resultaten te komen bij de finale in Duitsland,” aldus Peter de Wit, president-directeur van Shell Nederland.

Meerjarenplan

Aan de twee winnende teams wordt een geldbedrag uitgekeerd. Teammanager Tom Roelofsen van het Amsterdamse team van de Hogeschool van Amsterdam heeft al een bestemming voor het geldbedrag gevonden: “We doen voor het eerst mee dit jaar en werken aan een meerjarenplan. Dit willen we doen door onze opvolgers een goede technologische en financiële fundering te geven op basis waarvan zij de duurzame technieken van de H2A nog verder kunnen optimaliseren de komende jaren.

De Testdag is een spannend moment voor de teams. Op een circuit n hal 4-5 van de RAI rijden de auto’s hun eerste kilometers onder het toeziend oog van de bezoekers van de AutoRAI. Alle twaalf de teams hebben in de paddock hun eigen pitbox, waarin ze live aan hun voertuigen klussen. Autoliefhebbers kunnen de auto’s van binnen en van buiten bekijken en ter plaatse een stem uitbrengen voor het beste design. Het belangrijkste moment van de dag voor de teams is wanneer het verbruik van hun auto’s door de Fuel Marshalls wordt gemeten in het speciaal ontworpen meetstation.  De meting geeft een indicatie van de te behalen prestaties tijdens de grote Europese finale in Duitsland

Over de Shell Eco-marathon

De Shell Eco-marathon verwelkomt ieder jaar talentvolle jongeren van universiteiten, middelbare scholen en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. Met de Eco-marathon daagt Shell hen uit zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. Dat mag op waterstof, biobrandstof, zonne-energie, GTL (gas-to-liquid), elektriciteit, benzine, diesel en FAME (fatty acid methyl ester).

De Europese editie van de marathon wordt dit jaar voor de 27e keer gehouden. Aan de competitie op het circuit van EuroSpeedway Lausitz in Duitsland doen uit 26 landen 222 teams mee. Nederland heeft van 26 tot 28 mei met elf teams een recordaantal deelnemers aan de start. De verkenningstochten van de Nederlandse teams naar de ultieme zuinigheid zijn te volgen via het Nederlandse blog op:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden