ZOTEREMEER, 25 maart 2011 10:39

FEK Metaal krijgt veiligheidskeurmerk voor robots

Piërre Kruijf, hoofd productie en inkoop van FEK Metaal uit Waalwijk ontving onlangs uit handen van Kor Blijenberg van Yaskwawa Motoman het RAB Robotics Safety Mark certificaat. Het is voor het eerst dat Yaskawa dit pas geïntroduceerde certificaat uitreikte.

Het certificaat geeft aan dat de nieuwe lasrobotinstallatie van FEK voldoet aan alle veiligheidseisen die momenteel aan zo'n installatie mogen worden gesteld. Het pas onlangs geïntroduceerde certificaat mag alleen worden uitgereikt door robotleveranciers die zijn aangesloten bij RAB - Robot Association Benelux- en hiertoe  door RAB certificering zijn gemachtigd. 

"Wij zijn bijzonder blij dat we dit belangrijke veiligheidskeurmerk hebben gekregen”, aldus Piërre Kruijf van het 70 medewerkers tellende FEK Metaal. Het bedrijf is producent van aluminium en stalen balkon- en traphekken, aluminium balkons en balkonbeglazingen. “Het is een bewijs dat Yaskawa Motoman de implementatie van de desbetreffende Europese richtlijnen en normen in de geleverde robotinstallatie waarborgt. Dat wij de eerste waren die het veiligheidscertificaat in ontvangst mochten nemen, geeft een extra zekerheid en een veilig gevoel voor ons als bedrijf en voor de medewerkers die met de apparatuur moeten werken”.

RAB Robotics Safety Mark

De thans 22 leden tellende stichting  RAB Robotics Safety Mark is opgericht  door de Vereniging Robotics Association Benelux. Het certificaat is het enige veiligheidskeurmerk speciaal voor de industriële-robotbranche. Het keurmerk waarborgt de aantoonbare implementatie van Europese Richtlijnen, zoals de Machinerichtlijn, EMC-Richtlijn, Laagspanningsrichtlijn, Richtlijn drukapparatuur., Atex 95 Richtlijn en het gebruik van de meest relevante geharmoniseerde Europese Normen.

Doel van de stichting is het creëren van vertrouwen tussen de opdrachtgever en de robotleverancier of systemintegrator. Bedrijven die voldoen aan de voor het gebruik van het veiligheidskeurmerk gestelde eisen die zijn vastgelegd in de procedure 'RAB Robotics Safety Mark', het recht om voor een periode van 2 jaar het veiligheidskeurmerk te voeren. 

bron: RAB

Foto's:

Piërre Kruijf

van FEK Metaal: Bblij met het RAB -Robotics Safety Mark- certificaat"

© Aandrijvenenbesturen.nl