Laatste nieuws:

VELDHOVEN, 23 maart 2011 17:42

3-D binpicking in opmars

Euro-Techniek in Veldhoven gaat de 3D visiontechnologie van Beltech Eindhoven toepassen bij het vormen en persen van stampdelen die in vlakke toestand los gestort als bulkverpakking bij de pers worden aangeleverd. Het uitnemen en inleggen van de vlakke plaatuitslagen, die ongeordend door elkaar in een kist of boxpallet liggen, gebeurt sinds kort volledig gerobotiseerd.

V.l.n.r.: dr.ir. Roland Sniekers van Euro-Techniek, Nick van Huijkelom van  Hogeschool Avans en ir. Léon Bemelmans van Beltech.
'
V.l.n.r.: dr.ir. Roland Sniekers van Euro-Techniek, Nick van Huijkelom van Hogeschool Avans en ir. Léon Bemelmans van Beltech.
Rechts
1/2

Samen met een machinebouwer en een onderzoeksinstituut heeft Beltech in het afgelopen jaar in het kader van het Europese Eurekaproject  op het gebied van robotica deze 3D-vision technologie ontwikkeld. De techniek wordt steeds vaker in de maakindustrie ingezet. “Wij waren bij Euro-Techniek al langer op zoek naar een systeem om het geestdodende manuele inleggen in de pers van grote aantallen plaatuitslagen en vlakke stampdelen te automatiseren. Daarbij stuitten wij op de moeilijkheid om de producten, die schots en scheef in een kist liggen, op de juiste manier op te pakken en recht in het vormgereedschap in de pers te leggen. Tot nu toe werd dat steeds met de hand door de persoperator gedaan, maar die inlegbeweging, als je grote aantallen producten moet vormen, is niet vol te houden en buiten werktijd staat de pers stil. Bovendien blijft manueel inleggen een te kostbare handeling”,  aldus dr.ir. Roland Sniekers MBA, directeur van Euro-Techniek, toeleverancier van hoogwaardige metalen stampdelen en  kunststof spuitgietdelen voor de automobielindustrie, foodindustrie en medische apparatenbouw.

Avans Breda

Sniekers: “Wij kwamen in contact met student Nick van Huijkelom van de Hogeschool Avans in Breda, die op zoek was naar een afstudeerproject voor zijn studie Mechatronica. Hem hebben we in januari 2010 de opdracht en de technische verantwoording gegeven om dit project op te pakken, uit te werken en tot een goed einde te brengen en dat is hem uitstekend gelukt.”

Nick van Huijkelom: “Het was een hele uitdaging, temeer omdat ik geen idee had hoe je losgestorte bulkverpakte producten met een robot uit een kist plukt en ze steeds op de juiste manier in de pers legt. Natuurlijk, er zijn genoeg 2D-robotsystemen op de markt, die keurig vooraf geordende producten kunnen oppakken en handelen, maar die kunnen geen vlakke plaatdelen oppakken die schots en scheef en soms aan elkaar geplakt in een kist liggen. Gelukkig had Beltech de oplossing. Zij hebben al diverse 3D-binpickinsystemen in Nederlandse bedrijven geplaatst en hun kennis en ervaring met 3D Visiontechnologie kon ik met het oplossen van ons probleem goed gebruiken. Wel moest er nog een stuk systeemintegratie worden gedaan. De hele systematiek tussen pers, robot en 3D visionsysteem moest worden gesynchroniseerd, maar ook moesten alle voor het systeem geschikte stampdelen in een bibliotheek worden gezet; een hele, maar wel interessante klus dus”.

300 Verschillende inlegproducten

Voor Euro-Techniek is de keuze voor verdergaande automatisering een logische stap. Roland Sniekers: “Wij hebben zo’n 500 verschillende soorten inlegproducten, waarvan er ongeveer 300 geschikt zijn voor de Beltech 3D Visiontechniek. Vooral bij grote aantallen geeft dit een enorme verlichting, productiesnelheidsverhoging en een kostenreductie in onze productie. Zeker omdat wij nu naar een 24-uurs productie kunnen gaan, levert dit een beter rendement op.”

Jac Hanssen

bron: Euro-Techniek

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden