Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 9 maart 2011 16:51

Solar Team presenteert nieuwe zonneauto (video)

Het Solar Team Twente heeft het ontwerp van haar nieuwe zonneauto gepresenteerd aan pers en publiek. Met deze zonneauto zal het team later dit jaar meedoen aan de World Solar Challenge in Australië.

'
1/1

Het team heeft er voor gekozen om met een compleet nieuw ontwerp te komen ten opzichte van voorgaande races. Hierbij is maximaal ingezet op gewichtsbesparing en aerodynamica. Teamleider Siebe Brinkhof is optimistisch over de kansen van zijn team. "Met deze auto gaan we voor de winst in Australië."

Op 16 oktober gaat de World Solar Challenge 2011 van start, de tweejaarlijkse race voor auto's uitsluitend op zonne-energie dwars door de Australische outback. Door een reglementswijziging ligt de nadruk dit jaar op het zo efficiënt mogelijk omgaan met de binnengehaalde energie, in plaats van het binnenhalen van zo veel mogelijk energie. Het Twentse team heeft daarom besloten met een compleet nieuw ontwerp ten opzichte van eerdere edities te komen. Hierbij is maximaal ingezet op het besparen van gewicht en het verbeteren van de aerodynamica van de auto. 

Gewicht en aerodynamica

Het team is hier goed in geslaagd. Door het optimale gebruik van koolstofvezels is het team er in geslaagd de auto dertig procent lichter te ontwerpen dan de auto van de voorgaande race. Voor de aerodynamica is goed gekeken hoe je luchtstromen het beste langs de auto kunt geleiden. Hoe beter de luchtgeleiding is, hoe zuiniger de auto kan rijden. De luchtweerstand van de nieuwe auto is volgens de berekeningen zeker tien keer zo klein als die van een personenauto.
Volgens teamleider Siebe Brinkhof is de auto ontworpen zodat hij 140 kilometer per uur kan rijden. Tijdens de race gaat het echter niet om de topsnelheid, maar om zo snel mogelijk Australië van noord naar zuid te doorkruisen. Zo efficiënt mogelijk omgaan met de binnengehaalde energie staat hierbij centraal. 

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit 18 studenten van 13 verschillende opleidingen van Saxion en Universiteit Twente. Gedurende anderhalf jaar zetten zij hun studie opzij om zich fulltime op dit project te kunnen storten. Het team functioneert als een volledig zelfstandige studentenonderneming. De leden van het team ontwerpen, bouwen en testen de auto zelf en gaan daarnaast zelfstandig op zoek naar samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Ze hebben een netwerk van meer dan honderd partners om zich heen verzameld. Het project heeft een begroting van ongeveer één miljoen euro. Solar Team Twente neemt dit jaar voor de vierde keer deel aan de World Solar Challenge. 

World Solar Challenge

De World Solar Challenge 2011 is een race voor zonneauto's van ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië; van Darwin naar Adelaide. De race vindt elke twee jaar plaats. Dit jaar gaat de race op 16 oktober van start.

Design presentation Solar Team Twente (March 2011) from University of Twente on Vimeo.

bron: Universiteot Twente

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden