Laatste nieuws:

DELFT, 11 februari 2011 17:27

Ecorunner rijdt 1 op 3000

Dit jaar probeert een recordaantal van elf Nederlandse scholieren- en studententeams tijdens de Shell Eco-marathon zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De TU Delft is één van de deelnemende teams. Tijdens de Europese finale in het Duitse Lausitz op 26 tot 28 mei presenteren zij hun nieuwste waterstofauto: Ecorunner 3. De voorganger, Ecorunner H2, is houder van het Nederlands record.

Eco-runner 3'
Eco-runner 3
1/1

"Het is gewoon een verslaving. Niet alleen voor ons, maar ook voor de professoren bij wie we altijd naar binnen mogen lopen voor naslagwerken of advies. Dit project opent boeken die normaal gesloten blijven," aldus teamlid Philip Rabe.

Hard werken

Of ze het aan hun stand zijn verplicht of niet, het team achter de Eco-Runner 3 heeft alles helemaal zelf ontworpen. Van de aerodynamica tot aan de aandrijflijn. "Dit zijn enkele voorbeelden van de belangrijkste innovaties die we ontwikkeld hebben," aldus Thijs Bouquet, teammanager van het Eco-Runner Team Delft. "Zelf dingen ontwerpen geeft een kick. Hierdoor halen we gemakkelijk 50 werkuren per week." Ook 's avonds en in de weekenden gaat het werk door. Het team spreekt dan over nieuwe ideeën en hakt belangrijke knopen door. "Zo ontstond laatst het ingenieuze idee om de functie van coureur toe te vertrouwen aan het 'stuurtje' (de stuurman/vrouw) van een Delftse roeivereniging," zegt Thijs.

Record

Het team streeft er naar om het Nederlandse record van de Eco-Runner H2 te gaan verbeteren door omgerekend 1 op 3000 kilometer te gaan rijden. Dit is ongeveer 750 kilometer meer dan het huidige record van de Eco-Runner H2. Als de resultaten van de windtunneltest kloppen, kan er zelfs een gooi naar het wereldrecord gedaan worden."Dit gaat wellicht niet in één jaar lukken, maar met deze nieuwe start is nu al een goede basis gelegd voor de volgende jaren," zegt Thijs. "Je kunt heel zuinig rijden door dingen écht, écht goed aan te pakken."

Over de Shell Eco-marathon

De Shell Eco-marathon verwelkomt ieder jaar talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. Met de Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. Dat mag op waterstof, biobrandstof, zonne-energie, gas-to-liquid (GTL), elektriciteit, benzine, diesel en fatty acid methyl ester (FAME).

De Europese editie van de Shell Eco-marathon wordt dit jaar voor de 27e keer gehouden. Aan de competitie op het circuit van EuroSpeedway Lausitz in Duitsland doen uit 26 landen 222 teams mee. Nederland heeft op 26 tot 28 mei met elf teams een recordaantal deelnemers aan de start.

bron: TU Delft

Reacties (1)

Het ontwerp ziet er heel aerodynamisch uit, er van uitgaande dat dit van de lichtste materialen gebouwd is, heb ik toch twijfels over de overkapping van de wielen. Doordat dit voertuig super licht moet zijn, lijkt dit model zijwind gevoelig, naar mijn bescheiden mening horen hier toch wielen met spaken onder. Zelf heb ik een nieuw type rotatiemotor ontwikkeld die het pricipe van de Stirlingmotor heeft, maar dan zonder krukas en kleppen. Met een gesloten systeem van verhitting, daarna afkoeling, benaderd dit een perpetium mobile.

Fred Neijenhoff

15-02-2011 op 12:25

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden