ZEVENBERGEN, 9 februari 2011 21:47

xLogix vult gat tussen slimme relais en ‘low end' PLC

De DDS xLogic PLC is een compacte CPU die door de uitbreidingsmogelijkheden een geschikte oplossing is voor tal van schakel- en besturingsapplicaties. Met de xLogic software kan iedereen gemakkelijk en snel de gewenste functionaliteiten programmeren, met behulp van functieblokdiagram of ladderdiagram.

De xLogic CPU-units zijn beschikbaar in drie series (ELC-12, ELC-12 Expansion en ELC-18 Standard) met in elke serie weer modellen die variëren op het gebied van ingangsspanning (240 VAC of 12 VDC en 24 VDC), aantal timers, aantal en soort inputs en outputs, al dan niet high speed counting, ingebouwde HMI en de mogelijkheid voor uitbreidingen.

De standaard ELC-12 is is een niet-uitbreidbare ELC-12 CPU met high speed counting en een Modbus-verbinding voor de HMI. De ELC-12 Expansion serie onderscheidt zich hiervan door een beperkte reeks uitbreidingsmodules. De ELC-18 units zijn uitgerust met een ingebouwde HMI (4 regels van 10 karakters), waarbij ze ook nog eens gebruik kunnen maken van de een grote reeks uitbreidingsmogelijkheden en de beschikking hebben over high speed counting.

Alle modellen hebben een realtime klok (RTC) en kalender. Data-instellingen kunnen gemakkelijk worden uitgevoerd via een keypad, LCD of door middel van de xLogic software. De mogelijkheid voor zowel DIN-rail als externe paneelmontage garandeert een flexibele en variabele installatie voor iedere applicatie.

Externe HMI

Voor het koppelen van externe HMI aan de Easy PLC bestaan verschillende touch screen modules. Zo zijn er de universeel toepasbare 5,7 inch xLogic Easy HMI touch screen module UT-AA57 en de 8 inch UT-AA80 die aan iedere PLC gekoppeld kunnen worden, en natuurlijk ook aan de xLogic PLC. Dit resulteert in een krachtig monitoring- en besturingssysteem. De HMI's hebben aan de achterzijde twee COM-poorten (9 polige sub-D connector). COM1 is alleen geschikt voor RS232; COM2 kan gebruikt worden voor RS232 of RS485. De twee USB-poorten aan de onderzijde van de HMI's kunnen worden gebruikt voor het aansluiten van een optische muis waarmee de HMI LCD ook kan worden bediend. Dit als alternatief voor de touch screen pen.

Een andere HMI module is de ELC-HMI-MD204, die met Modbus via de seriële kabel aan de xLogic Easy PLC wordt gekoppeld. Dit is dezelfde kabel waarmee de PLC wordt verbonden met de RS232-poort van de PC voor het up- en downloaden van en naar de PLC.

Koppelen van de HMI-hardware aan de ELC-18 CPU-module is een eenvoudig proces. Als eerste moet de ELC-HMI module worden geconfigureerd door middel van de meegeleverde software. Koppel vervolgens de ELC-Ethernet module aan de ELC-18 CPU. Link de ELC-Ethernet module aan een internet LAN-aansluiting en gebruik de PC of een andere monitoring device voor het downloaden en uploaden van de instellingen. Sluit vervolgens alles aan volgens de uitgebreide handleiding en stel tenslotte de communicatieparameters in zoals die in de handleiding zijn beschreven.

Expansiemodules

Naast de veelgebruikte expansiemodules voor externe HMI is er voor de ELC-18 CPU-modules nog een serie aan expansiemodules beschikbaar waarmee tot 9 analoge modules en tot 31 digitale modules aan de besturingsconfiguratie worden toegevoegd. Daarnaast kan met de Ethernet module zeer snel een Ethernetverbinding worden opgezet via LAN. Deze module wordt ook gebruikt bij het koppelen van de externe HMI.

Ook is er een PT100 uitbreidingsmodule beschikbaar met drie PT100 ingangen en een 12-bits resolutie. Voor de benodigde 12 V- of 24 V-voedingsspanning zijn er verschillende DIN-rail voedingen met een UPS-functie; een externe accu kan direct aan de DIN-rail voeding worden aangesloten.

Voor het opzetten van een remote monitoring systeem is er de ELC SMS-D-R module. Hiermee kan de gebruiker met een PDA of GSM-telefoon via SMS een applicatie op afstand monitoren of besturen. Deze Quad-band module functioneert bij 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 1900 MHz, en is dan ook geschikt voor zowel de Europese als de Amerikaanse markt.

Eenvoudig programmeren

Veel PLC's worden nog geprogrammeerd door middel van een ladderdiagram. Dit vereist een programmeerervaring die voor de opzet van eenvoudige applicaties buitenproportioneel is. De investering om dit te leren staat niet in verhouding tot het uiteindelijke programmeerresultaat.

Met xLogicSoft, de software van xLogic, is het programmeren een stuk eenvoudiger. De CAD-software maakt gebruikt van functionele blokken diagram (FBD), een methode waarbij functionele blokken kunnen worden geparametriseerd en grafisch met elkaar kunnen worden verbonden. Op het programmeerscherm staan alle beschikbare symbolen. Deze zijn onderverdeeld in aantal groepen: I/O blokken, in- en uitgangen, logische functies en nog veel meer functies zoals timer en comparator.

De software is gratis bij de aankoop van een CPU-unit van xLogic en ook voor toekomstige software-updates wordt niets in rekening gebracht. Naast het programmeren in functionele blokken kan trouwens ook met ladderdiagrammen worden gewerkt.

De ELC12 serie heeft 130 programmeerbare blokken, de ELC18 serie heeft er 256 (in de loop van 2011 uit te breiden naar 512 functieblokken). De meest gebruikte blokken zijn basispoorten, ook wel logische poorten genoemd, te vergelijken met de logische schakelingen in een chip. Deze schakelingen hebben maar twee uitvoermogelijkheden, die kunnen worden geïnterpreteerd als één en nul, waar en niet waar, hoog en laag.

De meest gebruikte logische poorten zijn:

  • AND-poort: geeft slechts een 1 als uitvoer als alle invoer een 1 is.
  • OR-poort: geeft een 1 als minimaal één van de ingangen een 1 is.
  • NOT-poort: inverteert een signaal (1 wordt 0 en omgekeerd).
  • NAND-poort: dit is een AND-poort met een NOT-poort erna, dus het omgekeerde van een AND.
  • NOR-poort: het omgekeerde van een OR.

Via deze logische poorten kan een complete schakeling worden geprogrammeerd. In ieder stadium kunnen gemakkelijk wijzigingen worden doorgevoerd. Van ieder functieblok dat op het layout scherm is geplaatst kan van ieder item de instellingen worden opgevraagd, weergegeven en gewijzigd.

Om te checken of het programma ook werkt zoals bedoeld, kan vooraf met xLogicSoft een simulatie worden uitgevoerd. Deze simulatie is duidelijk op het beeldscherm te volgen. Als alles OK is kan het programma worden gedownload in de PLC middels de seriële RS232- of USB-kabel.

Master-slave functie

Een optie van de xLogic PLC is de master-slave functie op basis van Modbus, waarbij zowel point-to-point als multidrop netwerken kunnen worden geconfigureerd. Hiervoor zijn drie opties mogelijk:

  • De PC is master en de PLC CPU is slave.
  • Een andere unit, bijvoorbeeld een HMI, is de master en de PLC CPU is de slave.
  • Eén PLC CPU is de master en de andere is de slave.

Bij deze configuraties verloopt de datacommunicatie via het Modbus-protocol (RS485). Seriële Modbus-verbindingen kunnen twee verschillende modes gebruiken: ASCII of RTU (remote terminal unit). Met ASCII zijn de berichten in een leesbaar ASCII-formaat. Modbus/RTU gebruikt binaire codering wat het bericht onleesbaar maakt als de communicatie gemonitored wordt. Maar omdat de afmeting van elk bericht wordt verkleind kan er meer data in dezelfde tijd worden uitgewisseld.

bron: xLogic

Foto's:

xlogic

De xLogic PLC is een compacte CPU die door de vele uitbreidingsmogelijkheden een geschikte oplossing is voor tal van schakel- en besturingsapplicaties.

© Aandrijvenenbesturen.nl