Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 2 februari 2011 21:20

Robot bestuurt zichzelf

Een robot op de TU/e heeft voor het eerst zelf een glas water geserveerd zonder daarvoor geprogrammeerd te zijn. Volgens, René van de Molengraft, onderzoeker in de groep Control Systems Technology bij de faculteit Werktuigbouwkunde, is het een doorbraak op het gebied van robottechnologie.

'
1/1

De doorbraak is het resultaat van de samenwerking tussen zes Europese universiteiten, onder leiding van de TU/e. Zijn werken aan de database RoboEarth, een internetachtige omgeving waar programma's voor robots opgeslagen worden.

Internetachtige omgeving voor robots

Het geserveerde glas is het resultaat van een workshop van een week waarbij het hele internationale projectteam aanwezig was: TU/e, Universität Stuttgart,  ETH Zürich, Universidad de Zaragoza, Technische Universität München en Philips Applied Technologies. Het duurde enkele dagen voor de robot zelf zijn opdracht downloadde, maar donderdagnacht is het de robot gelukt en kreeg de proefpersoon zijn glas water. De robot haalde de opdracht zelf van een speciaal 'internet voor robots' genaamd RoboEarth. In de database staan programmacodes en ervaringen waarmee robots zelfstandig handelingen kunnen uitvoeren.

Leren

Het doel van het project is dat robots in de zorg en de industrie van elkaars capaciteiten leren en zich zo veel sneller nieuwe handelingen eigen maken. Het vier jaar durende project begon in januari 2010 en heeft een budget van 5,6 miljoen euro.  Het serveren van een glas water is een van de drie demo's die het projectteam gepland heeft. Een andere demo zal laten zien hoe de opgedane kennis van robot A de prestaties van robot B verbetert.

bron: TU Eindhoven

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden