Laatste nieuws:

DELFT, 30 januari 2011 16:28

Insectenoog inspiratie voor beeldsensor

De natuur is een bron van inspiratie voor de ontwikkeling van kleine, autonome sensoren, bijvoorbeeld op het gebied van zicht. Er zijn twee belangrijke beeldsensortypes in de natuur aanwezig: het enkelvoudige menselijke oog en het facetoog van insecten.

'
1/1

Het facetoog behoort tot de meest compacte visionsensoren. Dit oog is een samenvoeging van afzonderlijke lenzen met hun eigen fotoreceptoren. Het visuele systeem van insecten stelt hen in staat om te vliegen met een beperkte intelligentie en hersencapaciteit. Mukul Sarkar heeft tijdens zijn promotie-onderzoek aan de TU Delft  een beeldsensor ontworpen die de perceptie van het gezichtsvermogen bij insecten nabootst. De CMOS-beeldsensor is gericht op industriële (machine vision) en medische toepassingen.

In de sensor is de CMOS metaallaag gebruikt om een geïntegreerde micro-polarisator te creëren die polarisatie-informatie kan detecteren. Deze polarisatie-informatie blijkt nuttig te zijn in toepassingen zoals real-time materiaalclassificatie en autonome robotnavigatie. Verder is de sensor uitgerust met in de pixel geintergeerd analoog en digitaal geheugen, wat flexibiliteit van het dynamisch bereik en in-pixel binarisering in real time mogelijk maakt. De binaire uitgang van de pixel probeert het flikkerende effect van het oog van de insecten te repliceren, dit om de kleinst mogelijke beweging te detecteren gebaseerd op de verandering van de toestand. Een ingebouwde teller telt de veranderingen van de toestanden voor elke rij om de richting van de beweging in te schatten.

De chip bestaat uit een matrix van 128 x 128 pixels, heeft een oppervlakte van 5 x 4 mm2 en het is ontworpen en gefabriceerd in een 180-nm CMOS proces.

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden