DEVENTER, 26 januari 2011 16:43

Frisse wind met FEDA-sectie Air Solutions

Het imago van pneumatiek en vacuümtechniek staat onder druk. Onvoldoende hightech, ondergeschikt aan elektrische aandrijvingen en duur lijkt de heersende opinie. Om de markt te laten zien dat de pneumatiek en vacuümbranche echter bruist van de innovatieve ontwikkelingen en mogelijkheden is - onder de paraplu van FEDA - de sectie Air Solutions gestart.

Tijdens een rondetafelconferentie lieten leveranciers uit de pneumatiek-, vacuüm- en persluchtsector zien dat ze willen samenwerken om pneumatiek en vacuüm positief op de kaart te zetten. Het discussiegezelschap bestond uit negen afgevaardigden van bekende pneumatiek-, vacuüm- en compressorleveranciers en -producenten. Om de deelnemers te prikkelen, werden verschillende beweringen op tafel gelegd die tégen oplossingen met het medium lucht spreken. Direct ontstond er een soort saamhorigheid waarin de rationele argumenten elkaar in een rap tempo opvolgden omdat de vooroordelen met dezelfde snelheid van tafel konden worden geveegd. Zónder overigens de realiteit uit het oog te verliezen.

Niet duur en oubollig

Perslucht en vacuüm zijn duur is bijvoorbeeld een veel gehoord vooroordeel. Tom Kokke, directeur van Berko compressoren: "Natuurlijk kost het opwekken van vacuüm of perslucht geld, maar het is inmiddels ook duidelijk geworden dat de gebruiker voor een belangrijk deel zelf verantwoordelijk is voor het terugdringen van de kosten. Wanneer compressoren optimaal worden gebruikt, bijvoorbeeld door de opgewekte warmte opnieuw te gebruiken voor andere doeleinden, zijn de kosten aan het eind van de rit minder hoog dan veelal wordt aangenomen."

Ook wil de sectie Air Solutions gráág af van het imago ‘oubollig' te zijn. John Hoek, Regional Sales Engineer en Distributor Manager van Asco Numatics: "Pneumatiek zou achterhaald zijn, maar ondertussen zie je dat de technologie nog steeds breed wordt toegepast. Ik denk dat pneumatiek juiste helemaal niet achterhaald is, maar een bijzonder krachtig medium waarmee véél meer kan dan wordt aangenomen."

Lees een uitgebreid verslag van de rondetafelconferentie in de februari-editie van a&b

bron: a&b

Foto's:

kokke

Tom Kokke: Bedrijven die meten, gebruik maken van moderne (energiezuinige) gereedschappen en componenten, weten waar potentiële verbeteringen zijn te behalen.

© Aandrijvenenbesturen.nl