Laatste nieuws:

DELFT, 26 januari 2011 16:05

Toekomstprijs voor bionische slurf

Eind vorig jaar werd door de president van de Bondsrepubliek Duitsland Christian Wulff de Duitse Toekomstprijs uitgereikt aan dr. Peter Post en Markus Fischer van Festo en Andrzej Grzesiak van het Fraunhofer Instituut voor productietechniek en automatisering (IPA).

'
1/1

Dit onderzoeksteam ontwikkelde in het kader van Festo Bionic Learning Network de ‘bionische handling hulp'. Het gaat hierbij om een flexibel hulpmiddel dat is ontwikkeld is om mens en machine veilig en efficiënt te laten samenwerken. Het onderzoeksteam heeft zich hierbij laten inspireren door de bijzondere eigenschappen van een olifantenslurf.

Soepelheid 

De belangrijkste innovatie ligt in de samenwerking tussen mens en machine én de natuurlijke soepelheid van het systeem. Deze soepelheid hangt samen met het gebruik van lichtgewicht kunststof (in plaats van staal of aluminium) gecombineerd met de pneumatische aandrijving en een intelligente besturing. Het samenspel tussen deze drie facetten zorgt ervoor dat er geen problemen ontstaan bij een eventueel contact - botsing - tussen mens en machine.

Het ontwikkelteam - waarin ongeveer 30 mensen werkzaam waren - heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door een olifantenslurf die zich in elke richting kan bewegen en hiertoe over meer dan 40 000 spiervezels beschikt. Het eindresultaat - de handling hulp - gaat daarom véél verder dan de oplossingen die tot nu toe voorhanden waren op het vlak van industriële automatisering.

 

bron: Festo

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden