Laatste nieuws:

DEVENTER, 23 januari 2011 16:11

Energieopwekkend tril-asfalt winnaar publieksprijs Mooi Nederland

Het project ‘Trillingen, bruisende bron van energie' is de winnaar geworden van de Mooi Nederland publieksprijs van €10.000. De Mooi Nederland Prijs is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en is bedoeld als extra beloning voor het meest inspirerende project om Nederland mooier te maken. Het project is een samenwerking van Tauw, provincie Overijssel en Universiteit Twente.

Simon Bos (Tauw): 'Trillingen positief benutten''
Simon Bos (Tauw): 'Trillingen positief benutten'
1/1

Eerder verleende het Ministerie van IenM via de Innovatieregeling Mooi Nederland in twee ronden financiële steun aan 58 innovatieve projecten. Burgers konden daarna online stemmen om de winnaar van de publieksprijs te bepalen. Het winnende project wist met 2629 stemmen een overtuigende eindzege te boeken. In totaal werd er tussen 4 november en 31 december 10 406 keer gestemd.

Duurzame energie

Bij het project 'Trillingen, bruisende bron van energie' werken advies- en ingenieursbureau Tauw, de provincie Overijssel en de universiteit Twente samen aan een systeem dat door trilling van het wegdek duurzame energie opwekt.

Onder het wegdek wordt piëzo-elektrisch materiaal aangebracht dat trillingen kan omzetten in energie. Naden in de weg of voegovergangen leveren trillingen op als er overheen gereden wordt. Die trillingen worden door het piëzo-elektrisch materiaal opgevangen en omgezet in energie voor bijvoorbeeld lichtmasten, verkeersinformatieborden of verkeersborden. Het piëzo-elektrisch materiaal is onderhoudsarm en niet afhankelijk van het weer.

'Het leuke is dat we trillingen, die we met z'n allen op de weg ervaren, positief gaan benutten', vertelt Simon Bos van Tauw. 'Denk aan verkeersdrempels of voegen in de weg. Wat is er nou mooier dan deze trillingen te gebruiken om energie op te wekken.'

Het idee van een energielandschap zonder ruimtelijke impact, spreekt kennelijk tot de verbeelding. De N34 tussen Hardenberg en Drenthe is als proeftraject beschikbaar gesteld door de provincie Overijssel.

bron: Tauw

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden