Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 21 december 2010 12:00

Subsidie voor robotchirurgie

Drie onderzoekers, ir. Ruud van der Aalst, dr.ir. Linda van den Bedem en dr.ir. Gerrit Naus, verbonden aan de onderzoeksgroep Control Systems Technology Group van de faculteit Werktuigbouwkunde van de TU Eindhopven hebben een fase-1 Valorisation grant van € 25.000 toegekend gekregen. Dit is een programma dat tot doel heeft de commercialisering van kennis en kunde te bevorderen bij kennisinstellingen.

Operatierobot Sofie'
Operatierobot Sofie
1/1

Het programma bestaat uit twee fases. In fase-1 wordt onderzoek gedaan naar de technologische en commerciële haalbaarheid van een voorstel. De duur van deze fase bedraagt maximaal een half jaar. Het gehonoreerde voorstel richt zich op het onderzoeken van de commerciële potentie van een nieuwe operatierobot genaamd Sofie (Surgeon's Operating Force-Feedback Interface Eindhoven).

Prototype Sofie

Met robotchirurgie kunnen zeer gecompliceerde en precieze kijkoperaties worden uitgevoerd in borstkas en buikholtes. Operatierobots zijn dan ook een verrijking van het instrumentarium van de chirurg. Operatierobot Sofie onderscheidt zich op verschillende essentiële punten van het concurrerende systeem wat momenteel de markt domineert. Met de bestaande robots 'voelt' de chirurg niet hoe krachtig hij snijdt of aan de hechtdraad trekt, en bovendien zijn ze groot en onhandig in het gebruik. Operatierobot Sofie is veel compacter en laat de chirurg door krachtterugkoppeling voelen wat hij doet. De technologische innovaties die Sofie kenmerken, moeten uiteindelijk resulteren in betere behandelingsresultaten voor de patiënt. Het onderzoek van Van der Aalst, Van den Bedem en Naus heeft tot dusver een prototype Sofie opgeleverd. De drie onderzoekers richten zich de komende maanden op het uitwerken van het businessplan.

bron: TU Eindhoven

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden