Laatste nieuws:

ALKMAAR, 15 december 2010 16:33

Watervrij auto wassen op bedrijfslocaties

Jaarlijks verbruiken de autowasstraten in Nederland zo’n tien miljard liter water. Dankzij een innovatieve methode reinigt het bedrijf Bclean2.com auto's totaal water- en energievrij en zonder het milieu te belasten. Het bedrijf doet dit als dienstverlening op bedrijfslocaties. TNO adviseerde over het systeem om auto’s op afstand te kunnen detecteren.

'
1/1

Eigenlijk heeft ondernemer Sinan Gül het idee te danken aan zijn vrouw. Die verzuchtte geregeld: ‘Als je de hele week werkt, dan wil je in je vrije tijd wat leukers doen dan de auto wassen.' Gül besloot op zoek te gaan naar een oplossing voor het wassen van auto's op bedrijfslocaties. Hij stuitte op een techniek die in Australië en andere woestijnlanden al langer wordt gebruikt: wassen zonder water. Het gaat om een ecologisch verantwoord reinigingsmiddel op basis van citrusextracten. Dit middel weekt vuildeeltjes van de auto los en kapselt deze in. Daardoor kunnen deze deeltjes de lak niet meer beschadigen. Met een microvezeldoek worden de vuildeeltjes vervolgens verwijderd van de lak. Het middel reinigt niet alleen de lak van een auto, maar ook de ramen en velgen.

Innovatievoucher

Gül besloot om met deze bestaande reinigingstechniek een nieuwe dienst te ontwikkelen: het op bedrijfslocaties wassen van auto's van werknemers, die hiervoor een soort lidmaatschap kunnen afsluiten. Gül komt dan op een vaste dag langs op locatie met zijn team, bijvoorbeeld een of twee keer per maand. Voor een efficiënte, winstgevende dienstverlening is het van belang dat je weet welke auto's je moet wassen. Bovendien staan auto's niet altijd op dezelfde locatie. Met andere woorden: hoe detecteer je de te wassen auto's, snel, effectief en tegen zo laag mogelijke kosten? Voor een antwoord op deze vraag diende Gül een innovatievoucher in bij TNO. Dat is een virtuele tegoedbon waarmee ondernemers een kennisvraag over het vernieuwen van een product, proces of dienst beantwoord krijgen.

Oplossingen

TNO is vervolgens op zoek gegaan naar mogelijke oplossingen. Jeroen Broekhuijsen, onderzoeker bij TNO Informatie- en Comunicatie Technologie: "We hebben een aantal oplossingen onderzocht en de voors en tegens daarvan op een rij gezet. We hebben onder meer gekeken naar een GPS-systeem waarbij de auto's worden voorzien van en een GPS-ontvanger. Dat bleek te duur. Veel voordeliger is Cell-ID, waarbij je autobezitters kunt opsporen via het ID-nummer van de mobiele telefoon. Daarnaast hebben we gekeken naar een puur administratieve oplossing waarbij Bclean2 de klant een sms-bericht stuurt om te vragen op welk van de klantlocaties hij zich op dat moment bevindt."

Kansenf

Het is nu aan Gül om een keuze te maken. Zijn bedrijf loopt echter zo goed dat hij daar nog niet de tijd voor heeft gevonden. Om klanten toch alvast goed te kunnen bedienen, werkt hij voorlopig met een sticker met barcode aan de binnenkant van de achterruit. Nadat de auto is gewassen, wordt deze barcode gescand. De dag erna krijgt de autobezitter en factuur. Broekhuijsen: "Het voordeel van dit systeem is, dat niet-aanwezige auto's niet worden gescand. Je betaalt dus alleen indien je auto is gewassen. Een beperking van het systeem is, dat je er geen auto's op afstand mee kunt detecteren. "Daarom heeft Cell-ID uiteindelijk onze voorkeur, temeer omdat de ondernemer niet hoeft te investeren in dure techniek. Cell-ID is momenteel echter niet haalbaar. Dat komt omdat providers er niet om staan te springen om ID-nummers beschikbaar te stellen voor een dienstverlening van deze geringe omvang. Maar wij zijn ervan overtuigd dat daar kansen liggen en gaan ons daar dus beslist hard voor maken."

bron: TNO

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden