NOORDWIJK, 15 december 2010 16:02

Dutch Space tekent voor ruim 50 miljoen aan ruimtevaartcontracten

Onder toeziend oog van Minister Verhagen zette ruimtevaartonderneming Dutch Space een handtekening onder twee omvangrijke ruimtevaartcontracten, samen goed voor meer dan 50 miljoen euro.

Voor de levering van de zonnepanelen van veertien satellieten voor het Europese navigatiesysteem Galileo tekende Dutch Space een ruim 20 miljoen euro tellende overeenkomst met de Duitse hoofdaannemer OHB-System; als hoofdaannemer van het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi ondertekende Dutch Space een contract van ruim 30 miljoen euro met Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor ontwikkelingsactiviteiten die Dutch Space samen met buitenlandse toeleveranciers zal doorvoeren. Dit contract is een mijlpaal in de realisatie van het Tropomi instrument en vormt een aanvulling op het al eerder door de Nederlandse overheid gebudgetteerde aandeel in Tropomi , dat een nauwe samenwerking tussen industrie (Dutch Space, MKB), kennisinstituten (TNO) en wetenschap (KNMI, SRON) kent.

Srevige competitie

"Wij zijn enorm trots dat onze zonnepanelen het Europese vlaggenschipprogramma Galileo van de benodigde energie gaan voorzien, te meer omdat dit het resultaat is van een stevige competitie met andere sterke, mondiale spelers," aldus Bart Reijnen, directeur van Dutch Space, "Tropomi is een toonaangevend ruimtevaartproject, dat voortvloeit uit de Nederlandse verworvenheid in observatie van de atmosfeer vanuit de ruimte. Het nieuwe instrument levert de komende jaren naast hoogwaardige arbeid, een schat aan relevante gegevens over de toestand van de atmosfeer en ons klimaat. De internationale reputatie van Nederland op dit gebied vindt zijn basis in de jarenlange intensieve en succesvolle samenwerking binnen de driehoek wetenschap/kennisinstituten, industrie en overheid."

Verfijnde observatie

Met de ondertekening van het contract voor Tropospheric Monitoring Instrument geeft ESA groen licht voor de vervaardiging van belangrijke onderdelen van het instrument, onder hoofdaannemerschap van Dutch Space. Tropomi brengt vanuit de ruimte de mondiale luchtkwaliteit en verspreiding van broeikasgassen in kaart. Het aardobservatie-instrument levert zo cruciale gegevens om de luchtvervuiling en de klimaatontwikkeling op aarde te kunnen volgen. Tropomi is een opvolger van twee al gelanceerde aardobservatie-instrumenten, OMI op Nasa-satelliet EOS-Auraen Sciamchy op ESA-satelliet Envisat, die beide ook grotendeels van Nederlandse makelij zijn. Het nieuwe instrument biedt een technologische sprong voorwaarts dankzij de hogere resolutie en bredere kijkhoek.

Tropomi is een samenwerking tussen KNMI, SRON, TNO en Dutch Space, in opdracht van het NSO. Dutch Space is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. ESA financiert het buitenlandse aandeel en draagt zorg voor de lancering als onderdeel van de Sentinel 5-precursor missie.

Galileo

Voor veertien satellieten van Galileo - het Europese satellietnavigatiesysteem - zal Dutch Space de zonnepanelen ontwikkelen, in opdracht van hoofdaannemer OHB-System. Het Galileo-navigatiesysteem wordt aanbesteed door ESA, in opdracht van de Europese Commissie. Dankzij een optimale dekking en een exactere tijdsbepaling met behulp van nieuwe atoomklokken levert de satellietconstellatie een zeer nauwkeurige positiebepaling, waar ook ter wereld. De levering van de eerste twee sets zonnepanelen vindt plaats in december 2011, waarna tot halverwege 2013 iedere drie maanden een volgende levering zal volgen. Iedere set zonnepanelen bestaat uit twee vleugels van ieder twee panelen met een oppervlakte van 2,75 m2. Dutch Space leverde eerder al de zonnepanelen voor GIOVE-A, een van de twee testsatellieten, als ook voor de eerste 4 satellieten in het kader van de Galileo In-Orbit Validation fase.

Dutch Space werkt voor de ontwikkeling van de Galileo zonnepanelen nauw samen met Nederlandse MKB bedrijven; bijna de helft van de projectomzet gaat naar partners. Zo levert Airborne Composites de composiet panelen, verzorgen Tecnovia en Brandt de onderdelen van de mechanismes en Hymec de onderdelen van het uitklapmechanisme.

Over Dutch Space

Dutch Space, de grootste ruimtevaartonderneming in Nederland, is leverancier van subsystemen en producten voor de internationale ruimtevaartindustrie. Sinds de oprichting in 1968 draagt het bedrijf bij aan omvangrijke ruimtevaartprogramma's en heeft het brede expertise opgebouwd op gebieden als aardobservatie, telecommunicatie en wetenschap. Dutch Space opereert sinds 2006 als onderdeel binnen de satellietenafdeling van ruimtevaartbedrijf Astrium, dat dochter is van EADS. Het portfolio van Dutch Space omvat zonnepanelen, lanceerstructuren, instrumenten, verificatie & simulatie en descent & landing. Bij het in Leiden gevestigde Dutch Space werkt een team van 220 mensen.

bron: Dutch Space

Foto's:

space

Van links naar rechts: president en CEO van OHB-System Smutny, ESA’s directeur-generaal Dordain, directeur Reijnen van Dutch Space, Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en ESA’s directeur voor aardobservatie Liebig bij de ondertekening van de contracten voor de Galileo zonnepanelen en voor ruimte-instrument Tropomi.

© Aandrijvenenbesturen.nl