Laatste nieuws:

DELFT, 8 december 2010 16:53

Nieuwe normen Nanotechnologie

Nanotechnologie wordt gezien als één van de meest belovende nieuwe technologieën voor de toekomst. Het is een sectoroverstijgende technologie die in potentie veel verschillende toepassingsmogelijkheden kent en tot grote veranderingen kan leiden

'
1/1

Bij het verkennen van nieuwe mogelijkheden op het gebied van nanotechnologie en het bepalen van regels op dat gebied, speelt eenduidigheid op het gebied van begrippen en definities uiteraard een belangrijke rol. In het kader hiervan heeft NEN de onlangs verschenen ISO documenten met verklarende woordenlijsten als Nederlandse Praktijkrichtlijn overgenomen:

  • NPR-ISO/TS 80004-1:2010 (en) Nanotechnologie - Woordenlijst - Deel 1: Basisbegrippen
  • NPR-ISO/TS 80004-3:2010 (en) Nanotechnologieën - Woordenlijst - Deel 3: Koolstof nano-objecten

Ook het dit jaar verschenen ISO document met een methodologie voor de classificatie en de indeling van nanomaterialen is als Nederlandse Praktijkrichtlijn overgenomen:

  • NPR-ISO/TR 11360:2010 en - Methodologie voor de classificatie en de indeling van nanomaterialen

Meetmethodieken en karakterisering

Gezien de schaal waarop nanotechnologie zich begeeft spelen verschillende meetmethodieken en karakterisering van deeltjes een belangrijke rol. In het kader hiervan is de volgende internationale norm door NEN overgenomen:

  • NPR-ISO/TS 10867:2010 (en) Nanotechnologieën - Karakterisering van enkelwandige koolstof nanobuizen met behulp van nabije infrarood photoluminescence spectroscopie

 

Gezondheid, veiligheid- en milieuaspecten

Gezien de onzekerheid over de mogelijke risico's van nanotechnologie in de diverse toepassingsgebieden bestaat een aparte werkgroep binnen ISO en CEN ‘Health, Safety and Environment' (HSE), die zich bezig houdt met gezondheid-, veiligheid- en milieuaspecten. In totaal zijn momenteel elf documenten op dit gebied in ontwikkeling, waaronder ‘Characterization of Nanoparticles in Inhalation Exposure Chambers for Inhalation Toxicity Testing' en ‘Guide to safe handling and disposal of manufactured nanomaterials'.

  • NEN-EN-ISO 2970:2010 Nanotechnologie - Endotoxineproef op monsters van nanomateriaal voor in-vitro beproevingssystemen - Limulus amebocyte lysate (LAL) test

Deze norm is recent door NEN overgenomen.

bron: NEN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden