Laatste nieuws:

EDE, 7 november 2010 16:00

Nationale Profibus, Profinet & IO-Link dag

De Nationale Profibus, Profinet & IO-Link dag die op 18 november plaatsvindt in het CineMec in Ede is een initiatief van de vereniging PI Nederland (Profibus & Profinet Nederland). Deze dag voorziet in kennis- en ervaringsoverdracht rondom de technologie en de praktijk van Profibus, Profinet en IO-Link. De dag is opgedeeld in korte informatieve sessies waar wordt ingegaan op bestaande en de nieuwste Profibus-, Profinet en IO-Link-technologie. Ook vinden er presentaties van praktijkcase plaats en zijn er live-demo's.

'
1/1
Doel van de Nationale Profibus, Profinet & IO-Link dag is de bezoeker informatie te geven waarmee hij onderhoud, productie of engineering beter kan organiseren en laten renderen. Veel sessies hebben een pragmatische invalshoek waarbij de focus ligt op de valkuilen en aandachtsgebieden tijdens verschillende fasen in projecten. De sprekers komen dan ook direct uit de praktijk en vertellen over hun eigen ervaringen. Ook zitten er technisch theoretische presentaties tussen die laten zien hoe de technologie bij kan dragen aan een (nog) betere concurrentiepositie.

Technologie Corners

Nieuw dit jaar zijn de Technologie Corners. Dit zijn speciale gedeeltes op de beursvloer rond specifieke thema's. Zo komt er een ‘corner' gericht op IO-Link. Een betrekkelijk nieuwe technologie om te kunnen communiceren met sensoren en actuatoren. Verschillende demo's laten bezoekers zien welke voordelen IO-Link kunnen bieden.

Een tweede hoekje is gericht op Plant Asset Management, het intelligent beheren en onderhouden van procesautomatisering. Het doel hiervan is om informatie vanuit automatiseringsapparatuur en instrumentatie te krijgen voor het moment dat onderhoud nodig is. Dus ruim voordat het component niet meer kan functioneren binnen een systeem. In deze corner maakt een multi-vendor demo zichtbaar wat dit in de praktijk betekent.

Een dag vol lezingen

Van half tien tot ver in de middag wordt een bomvol programma gepresenteerd. Met uitzondering van de inleidende, plenaire keynote van Dolf van Eendenburg, directeur PI Nederland over  ‘Oplossingen met Profibus en Profinet - verdienen en besparen tegelijk' zijn de ochtend- en middaglezingen in drie parallelle sessies georganiseerd. In de ochtend kan men kiezen uit ‘Profibus in de procesindustrie /asset management', ‘Profinet' en ‘Onderhoud en beheer'. In de middag zijn er drie sessies onder de noemers ‘Machineveiligheid', ‘Profinet' en ‘IO-Link'.

Profibus in de procesindustrie /asset management
Draadloze instrumentatie in een Profibus-landschap. De mogelijkheden, toepassingen en voordelen (Daan Roks, Initiation). Het aanbod van procesinstrumenten voor draadloze communicatie neemt dagelijks toe. Welke voordelen kunnen deze instrumenten bieden?
De meerwaarde van Profibus voor Process Control en Plant Asset Management (Jaap Westeneng, Endress+Hauser). In de procesindustrie kunnen de kosten voor het beheer en onderhoud van een installatie aanzienlijk worden gereduceerd door gebruik te maken van de informatie uit de instrumenten. Deze lezing geeft antwoord op de vraag: ‘Welke Profibus status en diagnose is relevant voor procesbesturing en hoe kan Profibus status en diagnose een significante bijdrage leveren aan een onderhoudsstrategie in combinatie met een Plant Asset Management systeem?
DART Technologie - De toekomst? (Walter Stoops, Pepperl+Fuchs). Door gebruik te maken van DART technologie is er meer vermogen ter beschikking voor veldinstrumentatie. Is dit de toekomst?
Praktijkcase: Profibus in de procesindustrie.

Profinet
Profibus of Profinet? De oplossing telt! (Dolf van Eendenburg, PI Nederland). Profinet is de industriële Ethernet-standaard. Het maakt gebruik van standaard TCP/IP en is tevens realtime en deterministisch. Hoe ligt de verhouding met Profibus? Wat kan je toepassen in welke applicaties?
Live-demo van het opbouwen van een Profinet-installatie en integratie van Profibus. Bij het live opbouwen van een Profibus-installatie wordt onder andere ingegaan op de keuzemogelijkheden in de topografie. Hoeveel switches gebruiken we en waarom? Met welke opbouw wordt de hoogste beschikbaarheid behaald?
ProfiEnergy - Energie en geld besparen met Profinet (Xaver Schmidt, chairman working group Marketing Profinet). Grondstoffen worden alsmaar duurder en de regelgeving rond CO2-uitstoot wordt steeds strenger. Dankzij het gebruik van Profinet heeft de industrie nu kans om hier iets aan te doen. PI, de internationale Profibus- en Profinet-organisatie, heeft het ProfiEnergy profiel ontwikkeld. Dit helpt energie te besparen.
Wireless Profinet, de mogelijkheden van draadloze verbindingen (Harm Geurink, Phoenix Contact). Met de introductie van Profinet zijn de mogelijkheden van draadloze communicatie enorm toegenomen. In deze presentatie worden Bluetooth en WLAN gepresenteerd en wordt aangegeven wat met wireless kan en wat niet.

Onderhoud en beheer
New approaches for mobile and permanent testing of Profibus networks (Matthias Ziegel, Softing). Nieuw niveau van integratie van fysische en protocol analyse in een tool. Autonome langetermijn monitoring onafhankelijk van laptop of PC voor de detectie van sporadische fouten. Preventief onderhoud door permanente monitoring.
Profibus: stekker erin en gaan (John van Leeuwen, SPIE Nederland). Bij veel Profibus-projecten komt de uitdaging pas tijdens de inbedrijfname. Het werkt niet of niet correct. De praktijk leert dat het installeren en aansluiten van een Profibus-netwerk op dezelfde manier gebeurt al een kabel in een conventioneel systeem. Dit resulteert in een aantal specifieke fouten die eenvoudig voorkomen kunnen worden. Profibus is niet moeilijk, maar vereist wel vakkennis, ook op het gebied van installatie.
Live-demo van een Profibus schroevendraaier (Michiel Kuijer, Turck). Eenvoud telt, en zo ook bij Profibus. Hoe kunnen we inzicht krijgen in de status van de Profibus, zonder expert te zijn? Aan de hand van een live demo wordt getoond welke informatie beschikbaar is en hoe deze gepresenteerd wordt. Dit alles met het doel om storingen en stilstand snel op te lossen of zelfs te voorkomen.
Diagnose van een Profinet-installatie (Robert Jan de Leede, Siemens). Maak kennis met de uitgebreide innovatieve mogelijkheden die beschikbaar komen door het gebruik van Profinet in uw automatiseringsoplossing. Met behulp van optimale diagnose verlaagt u de downtime van uw installatie waardoor die beschikbaar is wanneer u het wenst.

Machineveiligheid
Wat zijn de consequenties van de nieuwe machine-richtlijn? (Vladimir Dragosavic, Safetyplaza). Voor bewegende machines vervalt op 31 december 2011 de EN954-1 en daarmee vervallen ook de risicocategorieën. Daarna spreken we alleen nog van PL, Performance Level. Wat houdt dat in, en wat zijn de consequenties hiervan voor machinebouwers, systeemintegratoren en eindgebruikers? Of kunnen we doorgaan op dezelfde weg?
Machineveiligheid in Profibus en Profinet
(Harm Geurink, Phoenix Contact). De vraag naar verdere integratie binnen automatisering motiveerde meerdere leveranciers om ook omtrent veiligheidssignalen standaarden uit te werken. Deze standaardisatie resulteerde in ProfiSafe onder de norm IEC 61784-3-3. Hierdoor kunnen veiligheidssignalen nu ook via Profinet, Profibus en Interbus aangesproken worden. Hiervoor is niet steeds een speciale veiligheidsbesturing noodzakelijk.

Profinet
Praktijkcase: Profinet in een Roemeense applicatie (Ronald Kouwenhoven, Conet). Met het draadloze gebruik van Profinet komen veel oplossingen voor hardnekkige problemen binnen handbereik. Een recent voorbeeld is het project dat door systeemintegrator CoNet uit Zaandam wordt gerealiseerd in de Roemeense havenplaats Constanta. Op die locatie maakt een combinatie van Wireless Profinet en ProfiSafe een storingsvrij en veilig transport van bulkgoederen mogelijk.
Look into the future - Profinet (Xaver Schmidt, chairman working group Marketing Profinet). Profinet wordt continu verder geïnnoveerd. Eén van deze innovaties ligt op het terrein van controller-controller communicatie. Xaver Schmidt, die dicht op de ontwikkeling van innovaties staat, geeft een kijkje in de keuken en presenteert een aantal innovaties.

IO-Link
Wat is IO-Link - Doorbraak in communicatie met sensoren (Klaus Ebinger, lid internationale werkgroep IO-Link). IO-Link is een relatief nieuwe standaard die zorgt dat ‘gewone' sensoren en actuatoren communicatief worden. Ze kunnen nu, naast de meetwaarde, ook status- en diagnose-informatie beschikbaar stellen. Hierdoor zijn enorme kostenbesparingen te realiseren tijdens inbedrijfstellen, productie en onderhoud.
Live-demo van een installatie met IO-Link/ fictieve applicaties (ACRO). Live wordt een installatie met IO-Link sensoren en actuatoren opgebouwd. De losse componenten, de PLC, de I/O-modules en IO-Link sensoren worden tot een werkende installatie samengebouwd. Ook worden de eigenschappen getoond, zoals het online wisselen van sensoren zonder daarbij instellingen hoeven te doen in de nieuwe sensoren.

Inschrijven

De Nationale Profibus, Profinet & IO-Link dag is interessant voor iedereen die zich bezig houdt met de automatisering van machines en installaties. Dit zijn: productiemanagers en plantmanagers, onderhoudsmanagers, systeemintegratoren, machinebouwers, consultants, contractors, ingenieursbureaus en docenten. De dag vindt plaats in het CineMec te Ede. Deelname kost € 195 (excl. btw).

www.profibus.nl/communicationworld

bron: Profibus

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden