AMSTERDAM, 3 november 2010 17:04

STP-kabels zijn superieur voor 10 Gigabit Ethernet

Het eerste onafhankelijke onderzoek ter wereld naar EMC-straling vergelijkt UTP- en STP-kabels en concludeert dat afgeschermde kabels veiliger zijn voor intensief dataverkeer

Draka Communications heeft de resultaten bekendgemaakt van het eerste onafhankelijke onderzoek ter wereld naar de effecten van elektromagnetische compatibiliteit (EMC) van UTP onafgeschermde UTP kabel en afgeschermde STP kabel in 10 Gigabit Ethernet-verbindingen.

Tijdens praktijktests werden de proefnetwerken blootgesteld aan storingsbronnen die veel voorkomen in kantoren en in computer- en datacentra, zoals portofoons, mobiele telefoons, nabijgelegen stroomkabels en TL-verlichting. De metingen en analyses van het rapport toonden aan dat van de onderzochte systemen (3 verschillende U/UTP-, 1 F/UTP- en 2 S/FTP-kabels) de afgeschermde kabels (F en S) aanmerkelijk minder storingsgevoelig waren voor elektromagnetische velden dan de onafgeschermde kabels.

Inductieve invloeden 

Alle nieuwe kabeltypen zoals cat 6 kunnen uitstekende prestaties leveren, maar aandacht voor externe inductieve invloeden is geboden. Afgeschermde kabels hebben een veel betere overspraak-demping (PS ANEXT, Power-Sum Alien Near-End Crosstalk) en minder koppelverliezen. Het onderzoek toonde eveneens aan dat kabelsystemen met de minste koppelverliezen ook de beste EMC-scores behaalden in (actieve) immuniteitstesten. Het komt erop neer dat koppelverliezen de belangrijkste parameter zijn bij het vergelijken van EMC-karakteristieken van kabelsystemen. Shielded Twisted Pair is daarom de beste garantie voor ‘ongestoord' datatransport in (10 GB Ethernet) datacentra.

Het uitgebreide onderzoek werd gehouden in opdracht van zes grote kabelfabrikanten en uitgevoerd door GHMT AG, een onafhankelijk Duits testlaboratorium, gespecialiseerd in fysieke beveiliging van transmissienetwerken, datacentra en industriële omgevingen. Een kopie van het witboek kan via deze link gedownload worden.

bron: Draka

Foto's:

draka

© Aandrijvenenbesturen.nl