Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 31 oktober 2010 14:38

Amsterdam brengt lichtvervuiling in kaart

De gemeente Amsterdam heeft, als eerste grote gemeente in Nederland, de lichtvervuiling boven Amsterdam in kaart gebracht. Een teveel aan licht ontregelt de natuur en de mens. Amsterdam wil lichthinder en lichtvervuiling tegengaan, minder energie verspillen én tegelijkertijd het gevoel van veiligheid en sfeer 's avonds en 's nachts verbeteren. Daarom ontwikkelt de gemeente Amsterdam één integrale lichtvisie.

Op de foto is Amsterdam bij nacht te zien vanaf een hoogte van 5 km. Duidelijk te zien zijn de heldere bronnen in de Bijlmer, de Zuidas en het centrum. Opvallend is de containeroverslag links boven in de foto. De lijnen geven de mate van hemelhelderheid aan, wat bijvoorbeeld van invloed is op het aantal zichtbare sterren vanaf de grond.  (bron: Kema)'
Op de foto is Amsterdam bij nacht te zien vanaf een hoogte van 5 km. Duidelijk te zien zijn de heldere bronnen in de Bijlmer, de Zuidas en het centrum. Opvallend is de containeroverslag links boven in de foto. De lijnen geven de mate van hemelhelderheid aan, wat bijvoorbeeld van invloed is op het aantal zichtbare sterren vanaf de grond. (bron: Kema)
1/1

In opdracht van de gemeente hebben Kema en Sotto le Stelle de lichtvervuiling in Amsterdam kaart gebracht. In de winter van 2009/2010 is met een zeer gevoelige lichtmeter gemeten hoe helder de hemel door het kunstlicht werd verlicht. Vervolgens is de helderheid gefotografeerd. De foto's en het gemeten licht zijn met een computerprogramma omgezet in lijnen en daarna op de plattegrond van Amsterdam gezet. De verdeling van de lichtvervuiling in Amsterdam heeft een 'T'-vorm met uiteinden die lopen van het westelijk havengebied via het centrum naar Amsterdam Zuid-Oost. Vanuit het centrum loopt ook een band richting Schiphol.
Amsterdam ontwikkelde al criteria voor het slimmer schakelen van de verlichting van gebouwen. Uitgaansgebieden (Rembrandtplein, Leidseplein) en locaties zoals het Stationsplein en de Dam zijn de hele nacht verlicht. In woonwijken of landelijke gebieden wordt het aanlichten van gebouwen voortaan om middernacht uitgeschakeld. Dat bespaart energie en het draagt bij aan het verminderen van lichtvervuiling.

Energiezuinige ledverlichting

Amsterdam gebruikt ook ledverlichting, die veel minder energie gebruikt en langer meegaat. De 1800 gloeilampjes van de Magere Brug worden vervangen door speciaal ontwikkelde ledlampjes. Hiermee wordt 85% energie bespaard. Verder gebruikt de ledverlichting die de gevels van de Hermitage zacht aanlicht, veel minder energie dan 'gewone' schijnwerper. Deze verlichting is ingebouwd in de bestaande straatlantaarns. Dit voorkomt extra losstaande objecten in de openbare ruimte.

bron: Dienst Milieu en Bouwtoezicht Amsterdam

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden