Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 27 oktober 2010 22:52

Groentecentrifuge levert remenergie terug aan net

Feltracon Food Processing Solutions heeft een lijn centrifuges ontwikkeld die door toepassing van Mitsubishi Electric frequentieregelaars snel op toeren worden gebracht. De ingebouwde regeneratieve functie van deze frequentieregelaar zorgt ervoor dat de energie die vrijkomt tijdens het afremmen van de centrifuge wordt teruggeleverd aan het energienet.

'
1/1
Voedselproducenten spelen met kant en klaar gewassen groenten en fruit in op de behoefte van consumenten om verse producten te eten zonder daar lang in de keuken voor hoeven te staan. Uitdagingen hierbij zijn niet alleen snelle levering in verband met versheid en kwaliteit van de producten. Ook diversiteit en capaciteit spelen een belangrijke rol: de consument wil een grotere verscheidenheid aan producten en de vraag groeit nog steeds.

De producenten van verse producten kiezen voor moderne machines met een hoge capaciteit. Onderscheidende factoren zijn een laag energieverbruik en een zo klein mogelijke footprint. De eindgebruikers hebben vaak tientallen machines tegelijk in gebruik. Elke vierkante meter minder per machine vertaalt zich al snel in plaats voor een extra machine in de productieruimte; elke procent winst in het energieverbruik heeft direct effect op de winstmarge.

Lage frequentie, groot koppel

Feltracon maakt machines voor het wassen en drogen van groente. Tijdens het droogproces worden de producten gecentrifugeerd. Het gedroogde product wordt automatisch uit de centrifuge genomen en vervolgens wordt de centrifuge opnieuw geladen met vers gewassen product.

Moderne frequentieregelaars halen hierbij het maximale uit de capaciteit van de toegepaste standaard kooianker-elektromotor. Die motor is sterk, compact, eenvoudig en daardoor dus goedkoop en betrouwbaar. Door optimale aansturing met een frequentieregelaar wordt bij 0,5 Hz een koppel van 200 % gehaald. Hierdoor wordt bij het laden en lossen van het product zo'n laag toerental bereikt dat dit geen enkele kneuzing tot gevolg heeft. Ook is zo het snel op toeren brengen van een zware centrifuge met inhoud eenvoudig te realiseren.

Remenergie

Het afremmen van de elektromotor met behulp van de frequentieregelaar heeft tot gevolg dat de motor als elektrische generator gaat functioneren. Dit generatorbedrijf levert een energie-overschot op. De klassieke manier om dit kwijt te raken is het via elektrische weerstanden in warmte om te zetten. Dit heeft verschillende nadelen; het belangrijkste is dat we de dure energie niet kunnen benutten. Daarnaast is het lastig om deze elektrische weerstanden, die behoorlijk warm kunnen worden, een geschikte plaats te geven. Ze moeten goed hun warmte kwijt kunnen en mogen tegelijkertijd geen gevaar opleveren voor de omgeving. Het derde nadeel is dat de extra warmte zeker niet gewenst is in de gekoelde productieruimte waar klimaatbeheersing apparatuur hard werkt om de temperatuur rond de 7 a 8 °C (de optimale temperatuur voor versheid van de groente) te houden.

De Mitsubishi Electric frequentieregelaar met ingebouwde regeneratieve functie lost al deze problemen op. Deze frequentieregelaar is ontworpen om tijdens het afremmen van de applicatie de vrijgekomen energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Lees het hele artikel in a&b 10

bron: Koning en Hartman

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden