HAARLEM, 8 oktober 2010 12:17

Nieuw regeerakkoord ontbeert maatregelen voor energiebesparingen

Het nieuwe regeerakkoord biedt te weinig stimulans om de CO2-uitstoot te verminderen zoals is vastgesteld in Europese doelstellingen. Schneider Electric geeft aan dat de nieuwe plannen ontoereikend en niet efficiƫnt genoeg zijn. De overheid richt zich slechts op het opwekken van duurzame energie, maar verzuimt maatregelen te treffen die het energiegebruik beperken. Juist deze maatregelen zijn essentieel voor het reduceren van de CO2-uitstoot.

In het Concept Regeerakkoord 2010 wordt duidelijk dat het nieuwe kabinet voor energie minder afhankelijk wil worden van andere landen, hoge prijzen en vervuilde brandstoffen. Het produceren van kernenergie staat daarom centraal. Schneider Electric vindt deze maatregelen niet afdoende.

Lager energiegebruik realiseren

'Energie-efficiëntie levert verreweg de meeste CO2-vermindering op', zegt Marcel van 't Hof, Business Manager Energy Efficiency van Schneider Electric. 'Hiervoor zijn relatief kleine investeringen nodig. Daarnaast kunnen deze investeringen snel leiden tot een energiebesparing van wel twintig procent.' Volgens van 't Hof bedraagt de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen gemiddeld één tot twee jaar. Dit staat in schril contrast met de terugverdientijd van bijvoorbeeld zonnepanelen, waarvoor minimaal tien jaar nodig is. 'Het is daarom veel efficiënter om een lager energiegebruik te realiseren, dan duurzame energie te produceren om te voldoen aan de groeiende vraag naar energie.'

Eenvoudiger te realiseren

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goedkoper, ze zijn ook eenvoudiger te realiseren dan het opwekken van schone energie. Van 't Hof geeft daarom aan niet te begrijpen dat de overheid zich onvoldoende inzet om het bedrijfsleven te verplichten tot energiebesparing. Eén van de te nemen maatregelen is bijvoorbeeld het opzetten van een systeem dat klanten inzage geeft in het energieverbruik van geleverde diensten. 'Het doorvoeren van dergelijke maatregelen verloopt bijzonder traag als aandrang vanuit de overheid ontbreekt', aldus Van 't Hof.

SDE+

Een positief punt in het regeerakkoord is volgens Schneider Electric het voornemen om de SDE-regeling (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) op te waarderen tot SDE+. Hierbij wordt een opslag op grijze energie ingevoerd om het ontwikkelen van duurzame energie te kunnen financieren. Deze maatregel kan indirect en onbedoeld een klein effect hebben op de energieconsumptie. Hoewel de baten van een dergelijke opslag beter kunnen worden geïnvesteerd in besparingsmaatregelen, kan besparing er toch een gevolg van zijn. 'Als grijze stroom duurder wordt, kan dat bedrijven aanmoedigen meer aan energiebesparing te doen, eenvoudigweg omdat de elektriciteitsrekening omhoog zal gaan', besluit Van 't Hof. 'Dat systeem heeft zich inmiddels al bewezen in Duitsland.'

bron: Schneider Electric

Foto's:

hof

Marcel van 't Hof: 'Duurzame energie opwekken minder efficiƫnt dan energiebesparing'.

© Aandrijvenenbesturen.nl