Laatste nieuws:

HAARLEM, 8 oktober 2010 12:17

Nieuw regeerakkoord ontbeert maatregelen voor energiebesparingen

Het nieuwe regeerakkoord biedt te weinig stimulans om de CO2-uitstoot te verminderen zoals is vastgesteld in Europese doelstellingen. Schneider Electric geeft aan dat de nieuwe plannen ontoereikend en niet efficiënt genoeg zijn. De overheid richt zich slechts op het opwekken van duurzame energie, maar verzuimt maatregelen te treffen die het energiegebruik beperken. Juist deze maatregelen zijn essentieel voor het reduceren van de CO2-uitstoot.

Marcel van 't Hof: 'Duurzame energie opwekken minder efficiënt dan energiebesparing'.
'
Marcel van 't Hof: 'Duurzame energie opwekken minder efficiënt dan energiebesparing'.
1/1

In het Concept Regeerakkoord 2010 wordt duidelijk dat het nieuwe kabinet voor energie minder afhankelijk wil worden van andere landen, hoge prijzen en vervuilde brandstoffen. Het produceren van kernenergie staat daarom centraal. Schneider Electric vindt deze maatregelen niet afdoende.

Lager energiegebruik realiseren

'Energie-efficiëntie levert verreweg de meeste CO2-vermindering op', zegt Marcel van 't Hof, Business Manager Energy Efficiency van Schneider Electric. 'Hiervoor zijn relatief kleine investeringen nodig. Daarnaast kunnen deze investeringen snel leiden tot een energiebesparing van wel twintig procent.' Volgens van 't Hof bedraagt de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen gemiddeld één tot twee jaar. Dit staat in schril contrast met de terugverdientijd van bijvoorbeeld zonnepanelen, waarvoor minimaal tien jaar nodig is. 'Het is daarom veel efficiënter om een lager energiegebruik te realiseren, dan duurzame energie te produceren om te voldoen aan de groeiende vraag naar energie.'

Eenvoudiger te realiseren

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goedkoper, ze zijn ook eenvoudiger te realiseren dan het opwekken van schone energie. Van 't Hof geeft daarom aan niet te begrijpen dat de overheid zich onvoldoende inzet om het bedrijfsleven te verplichten tot energiebesparing. Eén van de te nemen maatregelen is bijvoorbeeld het opzetten van een systeem dat klanten inzage geeft in het energieverbruik van geleverde diensten. 'Het doorvoeren van dergelijke maatregelen verloopt bijzonder traag als aandrang vanuit de overheid ontbreekt', aldus Van 't Hof.

SDE+

Een positief punt in het regeerakkoord is volgens Schneider Electric het voornemen om de SDE-regeling (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) op te waarderen tot SDE+. Hierbij wordt een opslag op grijze energie ingevoerd om het ontwikkelen van duurzame energie te kunnen financieren. Deze maatregel kan indirect en onbedoeld een klein effect hebben op de energieconsumptie. Hoewel de baten van een dergelijke opslag beter kunnen worden geïnvesteerd in besparingsmaatregelen, kan besparing er toch een gevolg van zijn. 'Als grijze stroom duurder wordt, kan dat bedrijven aanmoedigen meer aan energiebesparing te doen, eenvoudigweg omdat de elektriciteitsrekening omhoog zal gaan', besluit Van 't Hof. 'Dat systeem heeft zich inmiddels al bewezen in Duitsland.'

bron: Schneider Electric

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

DIS Sensors

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden