Laatste nieuws:

ARNHEM, 6 oktober 2010 23:12

EcoTuk naar Cleantech Open in San Francisco

Ruben Antvelink en Frank Schouten hebben zich met hun EcoTuk gekwalificeerd voor de wereldwijde finale van de Cleantech Open Ideas Competition. Dit is 's werelds grootste wedstrijd op het gebied van schone technologie voor studenten en startende bedrijven. De finale is op 17 november in San Francisco.

'
1/1

Tijdens een gala, met 2500 schone-technologie-experts, investeerders en andere belangstellenden als publiek, presenteren de nationale winnaars uit 90 landen hun idee of product. De prijs die ermee kan worden gewonnen bestaat uit minstens 100.000 dollar aan diensten van experts om hun product (beter) in de markt te zetten.

EcoTuk: milieu de grote winnaar

Sinds Ruben Antvelink en Frank Schouten als student Autotechniek in juli 2009 de door de stichting Enviu uitgeschreven Hybrid Autorickshaw Battle in India wonnen met hun EcoTuk, staat hun leven voor een groot deel in het teken van dit vervoermiddel. Na hun opleiding gingen zij als zelfstandig ondernemer verder met de doorontwikkeling van de EcoTuk en met het uitbouwen van hun netwerk. Het prijzengeld van 10.000 euro kwam daarbij goed van pas.

De EcoTuk is de schone variant van de traditionele tuktuks, die in landen als India massaal de lucht ernstig verontreinigen. Onder begeleiding van docenten ontwikkelden de studenten een kit (zelfbouwpakket) waarmee een tuktuk-motor kan worden omgebouwd voor directe vloeibare lpg-injectie. Met lpg (in India goed verkrijgbaar) en directe inspuiting verbruikt de tuktuk circa 40% minder brandstof en ook de vervuiling neemt in die orde van grootte af.

Het milieu is de grote winnaar, maar ook de tuktuk-eigenaren die erin investeren spinnen er al snel garen bij. De investering (circa 1,5 maandsalaris) is in redelijk korte tijd terugverdiend door besparing op de brandstofkosten. Daarna verbetert hun positie structureel.

Centrum voor Ondernemerschap

Het Centrum voor Ondernemerschap (CvO) van de HAN ondersteunt studenten bij het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. Tijdens hun opleiding kunnen zij kiezen voor de hbo-module Ondernemerschap. Behalve dat dit voor studenten belangrijke vaardigheden én een waardevol extra certificaat oplevert, laten de ontwikkelingen rond de EcoTuk ook het nut ervan in de praktijk zien. Het CvO is dan ook bijzonder trots op de resultaten van zijn oud-studenten.

bron: HAN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden