Laatste nieuws:

DELFT, 19 september 2010 16:52

Technologiecluster brengt kansen RFID in kaart

Toegangscontrole, kledingbeveiliging, het volgen van goederenstromen… er zijn tal van mogelijkheden om een RFID-tag (Radio Frequency Identification) toe te passen op een informatielabel. Maar welke identificatieoplossing biedt de meeste kansen? Om antwoord te krijgen op deze vraag, initieerde het bedrijf Van der Eng Labels een Technologie Cluster bij TNO.

'
1/1

Een RFID-tag bestaat uit een kleine chip die informatie kan opnemen en een antenne die deze informatie via radiogolven uitzendt. De techniek werd ontwikkeld voor diefstalpreventie in winkels, maar kent inmiddels een brede toepassing. Denk aan toegangscontrole, het volgen van uitgeleende boeken en het opsporen van vermiste huisdieren. Het meest geavanceerde type RFID kan over een afstand van enkele kilometers uitzenden. Van der Eng Labels, producent van labels, etiketten en identiteitsartikelen, verkent graag nieuwe kansen en initieerde daarom een Technologie Cluster. Dat is een project waarin kennis van TNO wordt overgedragen aan minimaal vijf MKB-bedrijven. De resultaten worden vervolgens verspreid onder minimaal twintig andere MKB-bedrijven. Het project moet duidelijk maken of een technologie geschikt is om in te zetten. Voor ondernemers is een Technologie Cluster laagdrempelig omdat TNO een MKB-kennisoverdrachtprogramma heeft waarbij zij maar een klein deel van de werkelijke kosten betalen.

Vijf bijeenkomsten

Ben Haak, manager Techniek & Productie bij Van der Eng Labels: "Ons bedrijf staat van oudsher bekend als receptief: wij ontwikkelen producten waar klanten om vragen, hoewel we wel regelmatig pilot-organisatie zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Wij willen echter toe naar een situatie waarbij we initiator zijn van nieuwe ontwikkelingen. Om die reden hebben we voor dit Technologie Cluster vier van onze relaties gevraagd uit de verticale keten, waaronder een softwareontwikkelaar en een eindgebruiker. Met deze bedrijven hebben we vijf bijeenkomsten gevolgd, met TNO in de rol van kennisdrager en projectmanager. Samen met specialisten in het vakgebied hebben we gekeken naar de mogelijkheden en beperkingen van de RFID-tag. Vervolgens hebben we bekeken welk type tag het meest geschikt is voor onze markt. Sommige tags zijn op een aantal meters uitleesbaar, andere op veel minder grote afstand. Daarbij hebben we met nadruk gekeken naar twee van onze markten: de tuinbouw en de evenementenbranche."

Flinke stap

Het doel van het Technologie Cluster was tweeledig: kennis vergaren én de haalbaarheid in kaart brengen voor een concreet eindproduct. Haak: "Dat laatste doel hebben we nog niet gerealiseerd, maar het Technologie Cluster heeft ons wel een flinke stap verder geholpen. De belangrijkste conclusie is, dat het gebruik van RFID-tags op informatielabels de meeste kans van slagen heeft als alle schakels in een supply chain hiervan gebruik kunnen maken. Dan worden namelijk de kosten gedeeld door, in het geval van de tuinbouw, de kweker, de handelaar, de transporteur en de eindklant. Wij zullen de RFID-tag dan ook beslist adviseren als er zich een geschikt project aandient. Daarnaast zijn we met één van de deelnemers aan het project overeengekomen dat wij onze kennis bundelen om zodoende andere markten te kunnen benaderen. Het Technologie Cluster heeft ons dus beslist veel opgeleverd."

bron: TNO

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden