Laatste nieuws:

DARMSTADT (D), 16 september 2010 12:55

DAQ-survey toont trends in data-acquisitie apparatuur

Een internationaal onderzoek van Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) naar trends in de ontwikkeling van data-acquisitie apparatuur gaf een aantal opvallende uitkomsten te zien. Het onderzoek, dat uitgevoerd werd in zeven talen, bevatte zestien vragen over data-acquisitie apparatuur en haar functionaliteit. In het totaal reageerden wereldwijd meer dan 600 technici. HBM heeft het onderzoek uitgevoerd, omdat het bedrijf de indruk had, dat de vraag naar apparatuur en software voor data-acquisitie en -analyse onder invloed van de steeds korter wordende productcycli en complexere technologie snel verandert.

'
1/1
Een belangrijke uitkomst van de DAQ-survey van HBM was, dat het aantal meetkanalen voor test- en meetopstellingen snel toeneemt. In Amerika worden momenteel in 19% van alle meet- en testopstellingen al tussen de 32 en 64 meetkanalen gebruikt; in 22% van de gevallen zelfs 64 of meer. Wereldwijd liggen die percentages met 14 en 11% nog aanmerkelijk lager, maar HBM verwacht, dat de toename van het aantal meetkanalen wereldwijd snel zal doorzetten.
De toename van het aantal kanalen gaat echter niet ten koste van de nauwkeurigheid. Integendeel zelfs. 41% van de respondenten heeft behoefte aan apparatuur met een nauwkeurigheid tot 0,1% van de gemeten waarden, terwijl 21% een nauwkeurigheid tot 0.05% eist. Ook de snelheid wordt steeds belangrijker. De meeste technici gebruiken tegenwoordig sampling rates tot 10 000 samples/seconde, maar een groot aantal (11%) werkt al met meer dan 50 000 samples/s. De markt vraagt dus om steeds nauwkeuriger en snellere data-acquisitiesystemen, die bovendien flexibel en schaalbaar zijn.

Voorkeur voor PC 

Als het gaat om de configuratie van data-acquisitiesystemen heeft 86 procent van de respondenten een duidelijke voorkeur voor het gebruik van een PC voor de acquisitie, opslag en analyse van data. Geïntegreerde tools voor opslag en beheer van data in de instrumenten zelf of in dataloggers zijn de helft minder populair. Die trend is in lijn met de toenemende vraag naar meer flexibiliteit van data-acquisitie systemen, waaraan de PC veel beter tegemoet komt. De PC is namelijk een mobiel en toch zeer robuust apparaat voor het verzamelen en analyseren van data. Ook is de PC dankzij USB- en Ethernet-interfaces veel beter toegerust om data met andere locaties uit te wisselen. Voor de connectiviteit wordt ook de veldbus-technologie genoemd, maar die wordt vooral in Europa veel gebruikt.

'Mobiel' steeds belangrijker

Data-acquisitie systemen worden het meest gebruikt voor experimentele en structurele spanningsanalyse en voor laboratoriumtests van materialen en componenten. Dat zijn dus vooral stationaire toepassingen. Maar mobiele data-acquisitie systemen worden wel steeds belangijker. Wereldwijd maakt gemiddeld 34% van de technici daarvan gebruik, maar dat percentage ligt in landen als China, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten van Amerika al veel hoger. Het gaat dan vooral om systemen in voertuigen of in de open lucht, waar de omstandigheden variabel en veel minder goed beheersbaar zijn. 18% van de tests en metingen wordt bijvoorbeeld uitgevoerd bij temperaturen boven de 60oC, terwijl 11% wordt uitgevoerd in zeer koude omstandigheden beneden de -20 °C. Ook dat soort omstandigheden stelt hoge eisen aan data-acquisitie apparatuur.

De uitkomsten van het onderzoek stellen HBM in staat om beter in te spelen op de wensen van de markt. De marktbenadering, die HBM heeft ingezet met de overname van nCode en de ontwikkeling van de SoMat-, QuantumX en Genesis HighSpeed-productlijnen* stelt HBM nu al in staat om een compleet assortiment van geavanceerde meetopnemers, elektronica voor signaalverwerking, data-acquisitie systemen en meetsoftware te leveren.

HBM Genesis HighSpeed-producten werden voorheen verkocht onder de naam Nicolet. De naam Nicolet is eigendom van Thermo Fisher Scientific Inc. Corporation.

bron: HBM

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden